Velikim morskim grabežljivcima prijeti istrebljenje

VELIKIM velikih morskih grabežljivaca, uključujući morske pse, sabljarke i tune, gotovo su izlovljeni u posljednjih pola stoljeća, pokazalo je najnovije istraživanje.

"U 50 godina učinili smo velikim ribama ono što su ljudi velikim sisavcima učinili u nekoliko stoljeća", rekao je voditelj istraživanja Ransom Myers s Sveučilišta Dalhousie u Halifaxu.

Studija, objavljena u časopisu "Nature", navodi da je količina riba na početku industrijskog ribolova nakon Drugog svjetskog rata bila puno veća no što se ranije mislilo.

To uključuje grabežljivce otvorenog mora, kao i ribe morskog dna, poput kirnje, bakalara i raže.

Do kasnih 1970.-tih, iz svjetskih mora i oceana izlovljeno je gotovo 90 posto velikih grabežljivaca, a njihov se broj i dalje dramatično smanjuje.

"Najveći problem je s velikim morskim psinama, jer vrlo sporo sazrijevaju. Stanje sa sabljarkom u Sjevernom Atlantiku je kritično, baš kao i s bakalarom, koji se ni nakon dest godina zabrane ribolova nije oporavio", rekao je Worm.

Znanstvenici ističu da rezultati studije nude nacionalnim i međunarodnim vlastima nova mjerila procjene ugroženosti i oporavka pojedinih ribljih vrsta. Upozoravaju da će, ako se nastave današnji razmjeri ribolova, velik broj tih veličanstvenih životinja doživjeti sudbinu dinosaura.

(Hina) bcav bcav

Pročitajte više