Veliko istraživanje: Hrvatska je rekorder po manjku radne snage

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL; ManpowerGroup

NAJNOVIJE istraživanje pokazalo je kako hrvatski poslodavci trebaju sve više radnika. Drugim riječima, u Hrvatskoj manjka radne snage. Istraživanje koje je provela tvrtka Manpower Group pokazuje kako hrvatski poslodavci u drugom tromjesečju 2019. godine očekuju snažan rast broja novih radnih mjesta.

Neto prognoza zapošljavanja pokazuje rast od 34 posto. 

Iz ManpowerGroupa navode kako je Neto prognoza zapošljavanja broj koji se dobije tako što se postotak poslodavaca koji očekuju porast zapošljavanja oduzme od postotka poslodavaca koji predviđaju smanjenje stope zapošljavanja, u sljedećem tromjesečju. Rezultat te kalkulacije je Neto prognoza zapošljavanja. 

No ključno pitanje je ima li u Hrvatskoj dovoljno radnika da zadovolje potražnju na tržištu rada s obzirom na podatke iz Neto prognoze zapošljavanja. 

Najviše radnika potrebno je u ugostiteljstvu i turizmu

Poslodavci u Hrvatskoj u svih osam industrijskih sektora očekuju rast broja radnih mjesta tijekom sljedećeg tromjesečja. Najviše će se zapošljavati u ugostiteljstvu i turizmu gdje se bilježe snažne prognoze zapošljavanja s Neto prognozom zapošljavanja od +58%. 

Snažne prognoze zapošljavanja zabilježene su još u dva sektora, u građevinarstvu i u proizvodnji. Neto prognoza za te sektore je +37%, pokazuje istraživanje. 

Važno je napomenuti i da poslodavci očekuju porast broja zapošljavanja širom Hrvatske, ali kako se procvat tržišta rada očekuje na zapadu zemlje. Tamo Neto prognoza zapošljavanja iznosi +49%. 

Poslodavci na jugu očekuju snažan tempo otvaranja novih radnih mjesta te iskazuju Neto prognozu zapošljavanja od +40%. Solidan učinak se očekuje i u istočnoj i središnjoj Hrvatskoj, gdje Neto prognoza zapošljavanja iznosi +28%.

 

Hoće li poslodavci moći pronaći potrebne radnike u Hrvatskoj? 

Tijekom sljedećeg tromjesečja u Hrvatskoj porast broja novih radnih mjesta predviđa se u organizacijama svih veličina, navodi istraživanje. Najoptimističnije su pritom velike i srednje velike tvrtke. 

Neto prognoza zapošljavanja u njihovim kategorijama iznosi snažnih +50%. Srednje velike tvrtke prognoziraju jednako snažan rast zapošljavanja od +45%, dok su male i mikro tvrtke predvidjele rast broja novih radnih mjesta od tek +31 i +25%. 

Nebojša Bikup, direktor tvrtke ManpowerGroup za Hrvatsku i Sloveniju, prokomentirao je ovo istraživanje i naglasio kako se postavlja pitanje hoće li hrvatski poslodavci na trenutnom tržištu rada moći zadovoljiti potrebe za radnicima. 

“Istraživanje o prognozama zapošljavanja u drugom tromjesečju ove godine pokazuje da poslodavci u sve četiri hrvatske regije i u svih osam industrijskih sektora očekuju porast broja zaposlenih – najoptimističnije su velike i srednje tvrtke. Izrazito je bitno naglasiti da optimizam poslodavaca u drugom kvartalu 2019. ne dolazi samo iz sektora turizma, već i iz sektora proizvodnje, prometa, logistike i komunikacija te veleprodaje i maloprodaje. Ovi sektori pokazuju izrazito visoke stope zapošljavanja, gdje je Neto prognoza oko 30% te smo zbog toga i dalje na prvom mjestu od 44. zemlje koje sudjeluju u istraživanju. 

Bitno je istaknuti da unatoč iskazanom optimizmu zapošljavanja ostaje otvoreno pitanje hoće li hrvatski poslodavci na trenutnom tržištu rada moći zadovoljiti potrebe za radnicima. Prema našem mišljenju to će biti veliki izazov, što bi moglo imati utjecaj na rast BDP-a", poručio je.

Intervjuirani poslodavci u 44 zemlje i područja

Tvrtka ManpowerGroup intervjuirala je više od 59.000 poslodavaca u 44 zemlje i područja te je tako prognozirala aktivnosti na tržištima rada. Prognoze pokazuju kako većina poslodavaca u svijetu očekuje rast broja radnih mjesta u razdoblju od travnja do kraja lipnja – to je konstatirano u 40 od 44 zemlje i područja koja su sudjelovala u istraživanju.

Najveće samopouzdanje, kad je u pitanju zapošljavanje u drugom tromjesečju 2019., pokazali su poslodavci u Hrvatskoj, Japanu, Grčkoj, SAD-u, Hong Kongu i Tajvanu. Najmanje samopouzdanja iskazali su poslodavci u Argentini, Mađarskoj, Španjolskoj i Turskoj. 

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, snažnije prognoze zapošljavanja zabilježene su u 15 od 44 zemlje i područja, slabije prognoze zabilježene su u 18 zemalja, a prognoze su ostale nepromijenjene u 11 zemalja. U usporedbi s istim razdobljem prije godinu dana, prognoze su poboljšane u 13 zemalja, slabije su u 27 zemalja i nepromijenjene u 4 zemlje. 

Rast broja radnih mjesta očekuje se u 23 od 26 zemalja regije Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA -  Europe, Middle East & Africa) u drugom tromjesečju 2019. U usporedbi s prošlim tromjesečjem poslodavci u 10 zemalja iskazali su bolje prognoze, no u 8 zemalja prognoze su slabije nego što su bile prije tri mjeseca. Kad se prognoze usporede s istim razdobljem prije godinu dana, bolje su u 10 zemalja, a lošije u 15 zemalja. 

Očekuje se da će tržišta rada u regiji EMEA u sljedećem tromjesečju biti najsnažnija u Hrvatskoj i Grčkoj, dok će tržište rada s najslabijim rastom zapošljavanja biti u Mađarskoj, Španjolskoj i Turskoj. 

Pročitajte više