veliko vijeće hsls-a prihvatilo liste kandidata za sve izborne jedinice

Veliko vijeće HSLSa prihvatilo je danas, na prijedlog predsjednika stranke Dražena Budiše, liste kandidata za sve izborne jedinice u Hrvatskoj za sljedeće parlamentarne izbore.

Komentirajući vijest da je Glavni odbor Demokratskog centra (DC) danas ovlastio predsjednika stranke Matu Granića da se idući tjedan još jedanput pokuša dogovoriti o predizbornoj koaliciji s HSLS-om, Budiša je ocijenio da za to "nema realnih mogućnosti".

"Prijedlog DC-a razmotrit ću kad vidimo zaključke današnje sjednice Glavnog odbora te stranke, no mislim da to u ovom času nije realno", rekao je Budiša novinarima nakon završetka sjednice Velikog vijeća.

Prije nego što je ta vijest stigla do HSLS-ovaca Budiša je rekao na konferenciji za novinare kako je tek sinoć, poslije 21 sat, doznao da od koalicije s DC-om neće biti ništa.

Prekid pregovora s DC-om ocijenio je lošim za obje stranke jer smatra da su zajedno mogle postati treća snaga na hrvatskoj političkoj sceni.

"Sada će se HSLS sam za to boriti", rekao je Budiša.

Predsjednik HSLS-a je procijenio da će njegova stranka prijeći izborni prag u svim izbornim jedinicama, a da će iz nekih jedinica u Sabor ući i po dva HSLS-ovca.

Zamoljen da procijeni koliko će zastupnika HSLS imati u idućem sazivu Sabora, Budiša je odgovorio - između deset i 15.

"Izuzmu li se različite procjene snaga i prilika na terenu, razgovori s DC-om vođeni su u dobroj atmosferi i na korektan način, pa nisu narušili dobre odnose dviju stranaka", rekao je Budiša.

Izvijestio je da je DC, po zadnjem prijedlogu, tražio da se u četvrtoj, osječkoj izbornoj jedinici, i u devetoj, zadarskoj, stranke idu odvojeno, to jest samostalno, da se prva mjesta na zajedničkim listama u ostalih osam izbornih jedinica u Hrvatskoj podijele po pola, te da prvi na listi za dijasporu bude DC-ovac.

Takav je prijedlog, kaže Budiša, HSLS-u potpuno neprihvatljiv.

Budiša je izvijestio da će se sam kandidirati na prvome mjestu izborne liste za desetu izbornu jedinicu, koja obuhvaća Split.

Prvi na HSLS-ovoj listi za zagrebačku prvu izbornu jedinicu bit će Herman Vukušić, u drugoj izbornoj jedinici Đurđa Adlešić, u trećoj Ivan Čehok, u četvrtoj Vlado Delaj, petoj Želimir Janjić, u šestoj Dorica Nikolić, u sedmoj Željko Rendulić, u osmoj Željko Glavan, a u devetoj Joško Kontić.

Liste su prihvaćene sa šest glasova protiv.

Na pitanje zašto drugi na listi za desetu izbornu jednicu nije nekadašnji splitski gradonačelnik Ivica Škarić, kako se očekivalo, Budiša je odgovorio kako je Frane Garac, kao uspješan predsjednik Županijskoga vijeća u tri mandata, zaslužio to mjesto. Dodao je kako je siguran da će Škarić svojim ugledom pridonijeti uspjehu HSLS-a u desetoj izbornoj jedinici.

Na pitanje zašto na listi za treću izbornu jedinicu nije međimurski župan Branko Levačić, Budiša je objasnio da se Levačić nije želio kandidirati za parlament jer želi ostati župan do kraja mandata.

Sam Levačić je dodao kako "ne želi obmanjivati birače".

Pročitajte više