Velikogorička obitelj Vrbetić dobila dva para jednojajčanih blizanaca

MEDICINSKI fenomen dogodio se u obitelji Vrbetić iz Velike Gorice gdje je majka Zvjezdana rodila čak dva para jednojajčanih blizanaca.

Bebe su se rodile u siječnju, a nastale su izvantjelesnom oplodnjom u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tamo su majci usađena dva oplođena embrija, a tek se u 18. tjednu trudnoće na ultrazvuku vidjelo kako majka zapravo nosi četiri mališana, piše Jutarnji list.

Slučaj se događa jednom u 25 milijuna puta

Liječnik Josip Đelmiš koji je vodio cijelu trudnoću objasnio je kako je ultrazvuk pokazao da se u majci nalaze dva omotača plodne vode u kojima se blizanci razvijaju. "To je iznimno rijedak slučaj koji se događa jednom u 25 milijuna puta, a kako su se embriji podijelili, medicina još nije do kraja objasnila", rekao je dr. Đelmiš.

Problemi u ovakvoj trudnoći mogu biti svakojaki, a liječnik se najviše bojao da pupčana vrpca ne uguši djecu ili da ona ne srastu. Iznošenje ove trudnoće bilo je problematično i za majku koja cijelo vrijeme nije ustajala iz kreveta. Po rođenju u 35. tjednu trudnoće bebe su bile teške od 1300 do 2100 grama. Majka Zvjezdana rodila je carskim rezom nakon 30 minuta, a bebe su kući puštene zdrav već nakon 14 dana provedenih u bolnici.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više