Venecija postaje Disneyland: Samo jedna osoba je može spasiti - Mickey Mouse?

UGLEDNI Instituto Veneto novčano je nagradio britanskog ekonomista Johna Kaya koji je iznio za mnoge šokantni prijedlog da se Venecija pretvori u tematski park primjerice poput Disneylanda. Kay je osvojio pet tisuća eura za ideju, jer po mišljenju rečenog instituta provocira isključivo turistički usmjerenu privredu grada duždeva.

Za tematski park "Venecija" ulaznica bi se plaćala 50 eura, jer, kako je istaknuo Kay u članku objavljenom u ožujku ove godine u britanskom Timesu. "Samo jedna osoba može spasiti Veneciju, a to je Mickey Mouse. Grad je već ionako tematski park i trebalo bi ga predati Disneyu, oni bi s njim uspješnije poslovali", uvjeren je Kay. U prilog ovome govori i stalan pad broja stanovnika pa tako u ovom sjevernojadranskom gradu živi tek 70 tisuća ljudi isključivo orijentiranih na turiste.

Kay kao glavne gospodarske ciljeve tog grada vidi kako što bolje orobiti putnike namjernike, a da bi se u tom smislu postigao još veći uspjeh potrebno je iseliti i preostale stanovnike. "Prva stvar koju posjetitelji primijete je veličanstvena ljepota grada, a druga brzina kojom im nestaje novac", naglasio je Kay. "Disney želi da se njegovi gosti lijepo provedu, jer mu je stalo da ponovno dođu. Većina stanovnika Venecije bi radije da se turisti više nikad ne vrate", objasnio je Kay.

Nagrada venecijanskog instituta uzbunila je gradonačelnika Venecije, jer je britanski kolumnist napisao da ga treba zamijeniti upraviteljem tematskog parka. Uvrijeđeni i poniženi gradonačelnik Massimo Cacciari drži smiješnim što jedna kulturna institucija - Instituto Veneto nagrađuje "najveće kič predstave o Veneciji i njenoj budućnosti".

Ig.M. 
Foto: Index (arhiva)
 

Pročitajte više