Venezuela gomila vojsku i oklopnjake na granici s Gvajanom

Foto: Profimedia

Satelitske snimke pokazuju da je Venezuela pojačala svoju vojnu nazočnost u blizini granice s Gvajanom, unatoč tome što je Caracas obećao da će nastaviti diplomatskim putem kako bi pokušao riješiti dugogodišnji teritorijalni spor oko naftom bogatog dijela gvajanske zemlje.

Snimke prikupljene u siječnju pokazale su širenje operacija u vojnoj bazi na otoku Anacoco, na rijeci Cuyuni, koja graniči s Gvajanom. Novi dijelovi prašume su nedavno iskrčeni. Na snimkama se također vide nova infrastruktura i nekoliko oklopnih vozila na licu mjesta.

Uzletište izgleda nepromijenjeno, na njemu se mogao vidjeti helikopter, a pristupne ceste su poboljšane. Sjeverno od baze, na prijelazu rijeke Cuyuni koji omogućava kopneni pristup bazi, vidljiv je teški riječni trajekt, piše CNN.

Venezuelanci objavljivali propagandne uratke

Sa strane ceste vidljive su velike zalihe onoga što izgleda kao građevinski materijal, kao i tri oklopna vozila. Venezuela se u siječnju hvalila širenjem svoje vojne prisutnosti u regiji u propagandnim videima objavljenim na računima svoje vojske na društvenim mrežama. 

Videi su prikazivali buldožere kako čiste zemlju, kao i lake tenkove i borbena vozila pješaštva u pokretu te vojni transportni helikopter Mi-17 u letu. 

"Proširenje baze koje provodi 11. oklopna brigada zajedno sa 6. venezuelanskim vojnim korpusom, poboljšava sustav odgovora u ovom važnom graničnom području s državom Gvajanom i onemogućava bilo kakve pokušaje protiv Venezuele", navela je venezuelanska vojska u objavi na X-u. 

Napetosti eskalirale nakon referenduma

O širenju venezuelanskih operacija duž sporne granice prvi je izvijestio Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), think tank sa sjedištem u Washingtonu. Napetosti oko naftom bogate regije Essequibo, koja zauzima dvije trećine nacionalnog teritorija Gvajane, porasle su prošle godine nakon referenduma u Venezueli.

Venezuelanci su tada velikom većinom glasova odobrili preuzimanje regije. Gvajana je ovaj potez nazvala korakom prema aneksiji i "egzistencijalnom" prijetnjom dok se bauk oružanog sukoba nadvija nad regijom.

Venezuela je postigla sporazum s Gvajanom 15. prosinca kako bi izbjegla eskalaciju i pokušala riješiti spor između dviju zemalja bez sile. U zajedničkoj deklaraciji obje su se strane složile da "neće prijetiti niti koristiti silu jedna protiv druge ni u kakvim okolnostima". 

Pročitajte više