INFLACIJA OD 800 POSTO Venezuela srlja u propast, a njezini vođe ignoriraju stvarnost

Foto: Gulliver Getty

"ONAJ koji vodi, mora slušati i najružnije istine", rekao je Simon Bolivar, koji je oslobodio većinu Južne Amerike od Španjolske. Vođe u Venezueli danas, koji tvrde da im je Bolivar inspiracija, ignoriraju njegovo načelo.

Ekonomija Venezuele se smanjila za gotovo 19% prošle godine, prema procurenom ranom izvještaju centralne banke. Ovo bi bilo loše čak i za zemlju koja je u ratu. Venezuela nije u ratu. Inflacija je iznosila 800%. Nedostaci hrane i lijekova uzrokuju glad i pljačke. Raste smrtnost dojenčadi. Caracas je glavni grad koji ima najvišu svjetsku stopu ubojstava.

Ne postoji nikakva mafija


Nakon curenja, Nicolas Maduro, koji je postao predsjednik nakon Huga Chaveza, u 2013. je otpustio glavnog odgovornog za centralnu banku. Rekao je kako se njegov nasljednik mora "boriti protiv domaće i strane mafije koja napada našu valutu". Ne postoji nikakva mafija, Madurova vlada je sama kriva za ovu situaciju, piše Economist.

Njegova kontrola cijena strane valute i robe je uzokovala nestašice, štednje i inflaciju. Na crnom tržištu, bolivar vrijedi manje od jedne tristotine svoje službene vrijednosti. Oružane snage, koje nadgledaju distribuciju hrane, najviše profitiraju od siromaštva. Prepolovljavanje cijene nafte od 2014., koja je gotovo jedini izvozni proizvod, čini ove probleme još strašnijima.

Nema ni demokracije


Uz to, u Venezueli se raspada demokracija. Zadnji demokratski čin su bili parlamentarni izbori. Od tada, Maduro je maknuo parlament i blokirao pokušaje micanja iz ureda službenim sredstvima. Izborna komisija je spriječila referendum za opoziv, na kojem bi sigurno izgubio.

Venezueli je potrebna i ekonomska pomoć i političko obnavljanje, ali teško je zamisliti odakle bi to moglo doći, zaključuje Economist.

Pročitajte više