Vepar na Marjanu izazvao uzbunu u Splitu

Ilustracija: Ivo Čagalj/Pixsell

VEPAR s Marjana opet je aktivan. Posljednjih desetak dana stižu dojave građana o bliskom susretu na sjevernoj strani uz cestu i more. Viđen je na Benama, na Prvoj vodi, kod spinutskih vrata...

U sjedištu gradske uprave organiziran je sastanak s lovcima i policijom kako bi se dogovorilo što dalje. Mora se prvo napraviti program zaštite divljači u nelovnom području, a dogovoreno je da se izradi za cijelo područje Splita, od Marjana do Žrnovnice.

Dotad lovci ne mogu djelovati na Marjanu, što je bio i problem početkom godine kada su stigle prve dojave o vepru koji ruje po južnim padinama. Tada se računalo da je riječ o divljoj svinji od 60 - 70 kilograma, no Splićanin koji ga je vidio kazao nam je da ima najmanje 100 kila.

"Bio je tu cijelo ljeto"

Ravnatelj Park šume Marjan Robert Koharević kaže nam kako vepar zapravo nikada nije ni otišao s Marjana. Pokušali su ga uvući u klopku sardelama i krempitama, no bez uspjeha.

"Bio je tu cijelo ljeto, vidjeli smo tragove. Vrtio se u gornjim dijelovima Marjana oko sedla. Postavili smo mu i tri kaveza s hranom, ribu i slatkiše, no nije htio ući. Pojeo bi ono što bi bilo ispred kaveza i otišao. Posljednjih desetak dana spustio se na sjevernu stranu. Vrti se oko Bena, viđen je na plaži Prva voda. Zato smo se u ponedjeljak našli u Gradu s lovcima i policijom kako bi vidjeli što dalje", kazao nam je Koharević.

Vepar, pojašnjava, bježi od ljudi, a zadnjih dana su i ljudi bježali od njega pa nije došlo do dramatičnih situacija. 

"Ako se primjeti da je vepar došao među ljude, pokušat će se djelovati u dogovoru s policijom. Kada se završi program zaštite divljači, onda će lovci imati mogućnost ući na Marjan", kaže Koharević.

Vepra zasad još nitko nije fotografirao.

Pročitajte više