Verbum predstavio knjigu "Gospodar svijeta"

SPLITSKA izdavačka kuća "Verbum" predstavila je danas roman "Gospodar svijeta", engleskog autora Roberta Hugha Bensona, jedno od najpoznatijih apokaliptičnih dijela u modernoj književnosti.

Po riječima glavnog urednika Verbuma Petra Balte, taj roman na precizan način dočarava svijet posljednjih vremena u kojem masonerija programiranim planom rušenja vjere i zatiranja kršćanstva pripravlja teren za dolazak antikrista.

Pišući ovaj roman prije gotovo stotinu godina i smjestivši ga na početak 21. stoljeća, Benson je sa zapanjujućom točnošću predvidio procese koji će se odvijati u našemu vremenu, poput ukidanja monarhija, ujedinjenja Europe, globalizacije, uspostave novoga svjetskog poretka, ozakonjenja eutanazije, medijskih manipulacija, institucionalnih napada na brak i obitelj itd.

Napeta radnja te živo i znalački opisani likovi pridonijeli su da se taj roman nametne kao jedinstven književni prikaz kraja povijesti, vladavine antikrista i konačnog sukoba dobra i zla, rekao je Balta.

Premda je "Gospodar svijeta" od 1915. godine u više navrata objavljivan na hrvatskomu jeziku, i ima status jednog od najčitanijih romana kršćanskoga nadahnuća, ovo je prvo cjelovito izdanje sa zadržanom autentičnošću, živošću i jasnoćom u novom prijevodu, budući da su sva dosadašnja bila skraćena u odnosu na izvornik.

Robert Hugh Benson rođen je 1871. u Wellington Collegeu kao sin anglikanskog nadbiskupa Canterburyja te je i sam zaređen za anglikanskog svećenika 1894. Godine 1904. obratio se i zaredio za katoličkog svećenika, nakon čega je u idućih deset godina napisao četrdesetak djela.

Pročitajte više