Verhagen: Tadić i Jeremić obećali su mi da će Srbija uhititi Ratka Mladića

NIZOZEMSKI ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen, rekao je da će njegova zemlja ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s Europskom unijom čim Srbija izvrši obećanje i uhiti te Haškom sudu izruči umirovljenog generala i ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba, Ratka Mladića.

"Ukoliko srpske vlasti ispune ono što su nam obećale, da će potpuno surađivati s Haškim sudom, što znači da će uhititi Ratka Mladića, Nizozemska će s velikim zadovoljstvom biti prva zemlja koja će ratificirati SSP sa Srbijom", rekao je Verhagen novosadskom "Dnevniku".

Pri tom je istakao da su mu srpski predsjednik Boris Tadić i ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, u svibnju ove godine uoči parlamentarnih izbora dali obećanje da će, ukoliko osvoje vlast, nove srpske vlasti uhititi Ratka Mladića.

Upitan vjeruje li da srpske vlasti čine sve što je u njihovoj mogućnosti da uhite Mladića, Verhagen je rekao da "vjeruje da Srbija može uhitit Mladića".

"Visoki predstavnici srpskih vlasti obećali su mi da će, kada pobjede na izborima u Srbiji i promjene pojedine ljude u određenim institucijama, dostići vrlo brzo punu suradnju s Haškim sudom. Mi od srpskih vlasti ne tražimo ništa drugo osim da ispune obećanje. Pričao sam s Jeremićem i Tadićem nekoliko puta o tome. Ne tražim nešto što oni ne mogu da izvršiti. Uostalom, zar bi obećavali nešto što ne mogu uraditi?", upitao je nizozemski šef diplomacije.

R.I. 
Foto: AFP

Pročitajte više