Verheugen: Hrvatska ne treba čekati druge zemlje regije

HRVATSKA na putu u Europsku uniju (EU) ne treba čekati druge zemlje regije i njezino približavanje procjenjivat ćemo individualno, izjavio je u četvrtak u Zagrebu povjerenik Europske komisije (EK) za proširenje Guenter Verheugen.

"Nemamo određene rokove za Hrvatsku. Datum ulaska ovisit će o vašim vlastitim naporima i obavljenom poslu", rekao je Verheugen na predavanju "Hrvatska u Europi: izgledi i mogućnosti" u zagrebačkom hotelu "Opera".

Ustvrdivši da je Hrvatska propustila prvi vlak za EU "zbog dobro poznatih razloga", Verheugen je istaknuo da EK za Hrvatsku sada ima poseban vlak.

"Nakon sadašnjeg kruga proširenja, nemamo planova za novi krug ... Hrvatska ne mora čekati da i posljednja zemlja u regiji bude spremna za članstvo", naglasio je.

No, dodao je i da se ne bi trebali vezati uz rokove koji vrijede za Rumunjsku i Bugarsku, čije je pristupanje Uniji predviđeno za 2007. godinu.

"EU je već na primjeru Grčke pokazala da može organizirati pojedinačni ulazak jedne države u Uniju", rekao je visoki dužnosnik EK-a.

Osvrćući se na predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj, Verheugen je najavio da će EK surađivati s bilo kojom demokratski izabranom vladom, koja će nastaviti ispunjavati kriterije za članstvo u EU-u.

"Nova će vlada odmah nakon izbora morati početi rješavati preostala važna pitanja za hrvatsko približavanje - suradnju s Haaškim sudom, regionalnu suradnju i povratak izbjeglica", rekao je.

Ocijenio je da će uspjeh Hrvatske u približavanju EU-u ohrabriti i druge zemlje Zapadnog Balkana, kojima su vrata Unije širom otvorena čim dosegnu kriterije za punopravno članstvo.

"Promjene moraju doći iznutra. Ključna je riječ samopouzdanje i sposobnost da se raskine s prošlošću i okrene budućnosti", naglasio je Verheugen.

Izrazio je nadu da će EK u lipnju iduće godine dati pozitivno mišljenje o hrvatskoj kandidaturi. "Nadam se da ću tada ponovno posjetiti Hrvatsku i s vama proslaviti tu dobru vijest", zaključio je povjerenik EK-a za proširenje Guenter Verheugen.

Pročitajte više