Verheugen otvoreno protiv turskog prijedloga o preljubu

EUROPSKI povjerenik za proširenje Guenter Verheugen u četvrtak se otvoreno suprotstavio planovima turske vlade da se kažnjava bračni preljub.

"Teško mi je razumjeti kako se tako nešto u ovo doba može predložiti. To može biti samo šala", rekao je Verheugen za tursku televizijsku postaju NTV.

Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) predložila je da se u novi kazneni zakon progura i odredba o kažnjavanju bračne nevjere do tri godine zatvora. U prijedlog novog kaznenog zakona uvrštene su i odredbe o ukidanju mučenja i širenja individualnih sloboda.

Međutim, pitanje bračne nevjere zasjenilo je sve dobre strane toga prijedloga, čiji je cilj da poveća izglede Turske za pristup EU-u. Organizacije za ženska prava i razne sekularističke udruge žestoko su prosvjedovale protiv te odredbe.

Šefovi država ili vlada trebali bi na summitu u prosincu odlučiti hoće li s Turskom otvoriti pregovore o članstvu.

Verheugen, koji u četvrtak završava četvorodnevni posjet Turskoj, rekao je da je iznio svoje primjedbe turskim dužnosnicima, među njima i premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu.

"Vrlo sam iznenađen tim člankom... Bilo bi pogrešno, ako ga pokušate uvrstiti u kazneni zakon. Europske zemlje to ne bi razumjele", rekao je Verheugen za CNN na turskom jeziku.

Turski ustavni sud ukinuo je 1996. sličan zakon o preljubu, uz obrazloženje da ugrožava ravnopravnost spolova. Prema tom zakonu, žena je odgovorala ako je samo jednom uhvaćena u preljubu, dok se muškarcu moralo dokazati da ima ljubavnicu s kojom se redovito viđa. Preljub je i danas reguliran u građanskom zakoniku u Turskoj.

Erdogan, gorljivi musliman koji kaže da time želi sačuvati obitelj, odbio je povući prijedlog unatoč negativnim reakcijama.

Ilknur Ustun, glasnogovornik nevladine organizacije Kader, koja se zauzima za više žena u političkom životu, ocijenio je tu raspravu "besmislenom", a prijedlog zakona kao "napad na privatnost".

"Pitanje preljuba prije svega je moralno pitanje. Ni u jednoj zemlji EU-a, preljub nije kazneni delikt, ovo je doista korak unatrag", rekao je Ustun.

Pročitajte više