Verheugen: Širenje EU polako dosiže svoje granice

POVJERENIK Europske komisije za proširenje Guenther Verheugen smatra da širenje Europske unije "polako doseže svoje granice" istaknuvši, u razgovoru za jutarnji program državne TV postaje ZDF u utorak, da je u predstojećem razdoblju važnije postizanje gospodarske stabilnosti proširene Unije nego njezino daljnje proširenje.

On je napomenuo da se pregovori vode još samo s Bugarskom i Rumunjskom, koje bi trebale pristupiti 2007. Verheugen u tom kontekstu nije spomenuo i mogući početak pregovora o punopravnom članstvu s Hrvatskom.

On smatra da je u godinama koje dolaze na području Europske unije potrebno postići veći gospodarski rast, otvaranje radnih mjesta te inovativnost, a da je tema geografskog širenja za prvo vrijeme potisnuta u drugi plan.

"Mi moramo prvo sagraditi gospodarske temelje za političku zgradu EU-a koju smo već sagradili", naglasio je Verheugen.

On je izjavio da će Njemačka zapasti u velike probleme ako se u novim susjednim člancima EU-a ne uspije postići stupanj demokracije i blagostanja kakav uživa ostatak Unije.

Njemački kancelar Gerhard Schr?der je u razgovoru za tjednik "Focus" odbacio bojazni građana glede predstojećeg proširenja. On je ustvrdio da je Njemačka bila i ostala "profiter broj 1" proširenja Unije.

Središnja proslava proširenja će se održati 1. svibnja u istočnonjemačkom gradu Zittauu, blizu tromeđe Njemačke, Poljske i Češke, a svečanosti bi, osim kancelar Schr?dera, trebali prosustvovati premijeri Poljske i Češke Leszek Miller i Vladimir Špidla.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više