Verheugen za STA: Uskoro mišljenje EK o Hrvatskoj

EUROPSKI povjerenik za proširenje Guenter Verheugen izjavio je u razgovoru za slovensku agenciju STA da Europska komisija proučava hrvatsku aplikaciju za učlanjenje i da će mišljenje o njoj (avis) biti uskoro predstavljeno.

Pri tome je Hrvatsku naveo kao jedinu državu zapadnog Balkana koja je blizu ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterija za članstvo.

"Što se tiče Balkana, on ima perspektivu za članstvo. No, te su države vrlo daleko od ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterija za ulazak i mislim da im se još ne može ponuditi vremenski raspored (za učlanjenje)", rekao je Verheugen, ističući pri tom Hrvatsku kao jedinu zemlju s bliskom perspektivom članstva.

"Možda je jedini izuzetak Hrvatska koja je dobro razvijena. Europska komisija već proučava njenu molbu za članstvo i za nekoliko dana predstavit ćemo mišljenje o njoj", izjavio je Verheugen u dužem posebnom intervjuu koji je u nedjelju emitirala slovenska agencija STA.

Europski povjerenik nije želio šire komentirati pitanje o slovensko-hrvatskim odnosima, a o graničnom je sporu samo rekao: "Ako se obje države slažu da je potrebna arbitraža, onda to pozdravljam i potičem ih da na taj način nađu rješenje. Čini se da je to najbolji način", rekao je.

Pročitajte više