Pusić potvrdila za Index: Bit ću ministrica vanjskih i europskih poslova

"NEĆE biti Vladinog Ureda za europske poslove, već Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uz poseban Odjel za europske poslove koje ću ja voditi", kazala je za Index buduća ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić odgovarajući na natpise u medijima kako bi Neven Mimica vodio Ured za europske poslove.

"Mimica će biti potpredsjednik Vlade koji će kontrolirati unutarnju i vanjsku politiku, kao što će postojati i potpredsjednik Vlade koji će kontrolirati gospodarske resore", kaže nam Pusić dodajući kako će premijer Zoran Milanović biti onoliko nadležan za vanjske i europske poslove kolika je i nadležnost premijera.

Vesna Pusić kaže nam kako je zadovoljna tom podjelom jer je ona u skladu s ranijim dogovorima, a sve je, dodaje, usklađeno i s brojem dobivenih mandata.

Referendum krajem siječnja ili početkom veljače

Buduća ministrica kazala nam je kako referendum o ulasku u Europsku uniju neće biti održan krajem ožujka, naprosto zato jer se s tim ne može odugovlačiti previše zbog pitanja ratifikacije ugovora u parlamentima zemalja članica. Prema odluci Sabora, referendum bi se trebao održati najkasnije 8, siječnja, ali to, upozorava Pusić, ne ostavlja nikakvog prostora za pripremu.

"Ideja je da se ta odluka na prvoj ili drugoj sjednici Sabora promijeni i da se ide u skladu s onim što je ustavno propisano. Bude li dvotrećinska odluka Sabora donesena krajem prosinca, referendum može biti krajem siječnja ili početkom veljače", objašnjava Pusić.

Pusić i Mimica u petak u Bruxellesu

Potpredsjednica HNS-a potvrdila je za Index kako je od predsjednice Vlade Jadranke Kosor dobila poziv da kao članica parlamenta i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om pridruži hrvatskom izaslanstvu u petak u Bruxellesu na potpisivanju pristupnog Ugovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"Nisam pozvana u nekoj posebnoj funkciji, već kao članica parlamenta i predsjednica odbora koji je radio na tim poslovima. Naime, europske institucije odrede broj mjesta, odnosno njih 20 koliko ih je Hrvatska dobila. Vlada je pet mjesta proslijedila Uredu predsjednika, a tri parlamentu", kaže nam Pusić, dodajući kako je uz nju, a iz buduće Vlade, poziv dobio i Neven Mimica.

"To je poziv koji je u redu i u skladu sa svim dobrim pravilima i funkcioniranjem normalne države, i nešto što bi trebalo biti samo po sebi razumljivo", komentirala je Pusić.

Pročitajte više