Vesna Pusić čestitala Guterresu na mjestu šefa UN-a

Foto: FAH

NAKON što su diplomati u srijedu nakon šestog kruga glasovanja u Vijeću sigurnosti objavili kako bi bivši portugalski premijer Antonio Guterres trebao postati novi glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Guterresu je putem Twittera čestitala i bivša hrvatska pretendentica na to mjesto, HNS-ova Vesna Pusić.

"Čestitam Antoniju Guterresu na nominaciji za sljedećeg glavnog tajnika UN-a! Želim mu sreću i uspjehe", napisala je Pusić.

Podsjetimo, Pusić je 4. kolovoza odustala od utrke za šeficu Ujedinjenih naroda.

> Vesna Pusić odustala od kandidature za šeficu UN-a: "Moje šanse za izbor nisu realne"

"Nakon prvog kruga izjašnjavanja u Vijeću sigurnosti UN-a, postalo je jasno da će izbor novog glavnog tajnika UN-a ići u smjeru kandidata iz same organizacije – osobe koja radi ili je radila u UN-u.

Iako u Vijeću sigurnosti predstoji još nekoliko krugova izjašnjavanja prije konačnog izbora kandidata koji će biti predložen Općoj skupštini UN-a, nakon prvog kruga izjašnjavanja smatram da moje šanse za izbor na ovu funkciju nisu realne. Iz tog razloga povlačim svoju kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a te neću sudjelovati u daljnjim aktivnostima vezanima uz ovaj izbor", napisala je tada.

Pročitajte više