Pusić: HDZ se godinama trudio uništiti opoziciju, ali opozicija se samoubila

Foto: N1

BIVŠA ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić se u gostovanju na N1 televiziji osvrnula na izjave koje je u velikom intervjuu u Točki na tjedan dao mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto. "To je antieuropski diskurs, antieuropski intervju. Najzanimljivije je kako misli Viktor Orban", kazala je Pusić.

"Szijjarto je neka vrsta glasnogovornika Orbanove politike. Antieuropski je ne samo zbog činjenice da je cijelo vrijeme govorio oni i mi, pri čemu su oni Europljani, a mi Mađari, ali najviše zato što je objasnio, što me šokiralo, mađarski stav koji je prilično proputinovski i u sukobu je sa stavom EU-a koja podržava Ukrajinu. Cijelo vrijeme je ponavljao - tamo umiru i Mađari", tvrdi bivša ministrica. 

"Drugim riječima, svejedno je što umiru Ukrajinci, Rusi… Oni su za mir što de facto znači - predajte svoj teritorij koji su Rusi okupirali. Što znači mir sad - uzeti Ukrajincima barem petinu teritorija. To opravdava stavom da tamo umiru Mađari. Ideja da drugi nisu za mir jer ne umiru ljudi istog etniciteta, to je manipulacija i stav koji negira cijelu ideju Europe, da je to vrsta političkog zajedništva, a ne kasice prasice", dodala je. 

"Mađarska nije prva na udaru"

Szijjarto je rekao kako Europom dominira ratna retorika koju nameće transatlantsko partnerstvo. "To je u skladu s onim što njegova stranka i premijer govore domaćoj publici. Homogeniziraju Mađare tako da im govore da ih svi tjeraju u rat, a oni brane Mađarsku od Amerikanaca i strašnih Europljana", uvjerena je.

"Mađarska nije ni prva na udaru, to su Balti, koji su snažno uz Ukrajinu. Ono što je bilo karakteristično za taj intervju je da stalno pokušavaju diskvalificirati nekog. To je tipični javni govor kad pokušavaš sugovornika, prije nego nešto kaže, diskvalificirati", nastavila je Pusić.

"To nisu dvije strane u sukobu, nego zemlja koja se brani od agresije i zemlja koja isti čas može prekinuti ovaj rat. Ta agresija je promijenila javno mišljenje i u Europi i Ukrajini. Strašno su podbacili što se tiče mađarske demokracije. Mađarska danas više nije klasificirana kao demokracija. Ali uspijevaju se održati na vlasti jer kontroliraju medije, donose zakone koji onemogućuju opoziciju", objasnila je. 

"Hrvatska je potencijalno vrlo bitna za jugoistočnu i istočnu Europu"

Smatra kako se u Hrvatskoj to ne događa ponajprije jer nema ozbiljne opozicije. "Na sreću mi to nemamo, ali u ovom trenutku vlada nesigurnost jer nema ozbiljne artikulirane opozicije. To je opasno za demokraciju kad to nemate. HDZ se godinama trudio uništiti opoziciju, dijelom je uspio, a dijelom se opozicija samoubila", kazala je Pusić.

"Danas imamo situaciju u kojoj je to opasno. Smatram da je nemati dvije opcije, koje su koliko-toliko ujednačene po snazi, štetno i opasno za demokraciju. Na sreću nemamo Orbana i nemamo tu situaciju toliki niz godina, ali tu treba biti na oprezu. Oporba i vlast imaju različite, ali jednako važne uloge", naglasila je. 

Bivša ministrica je istaknula važnost Hrvatske za jugoistočnu Europu. "Hrvatska je potencijalno vrlo bitna za jugoistočnu i istočnu Europu ako ima pameti. Što se jugoistočne Europe tiče, Zapadnog Balkana, tu Hrvatska može, ako vodi pametnu politiku, odigrati važnu stabilizirajuću ulogu koja je važna za cijelu Europu, ne samo za regiju", smatra Pusić.

"Europa je postala jako ovisna o europskoj energiji"

"Što se tiče sigurnosti, Hrvatska dobro stoji. Imamo LNG terminal, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja već sad ima preko 50 posto energije iz obnovljivih izvora. Doduše, to je većinom voda pa nije posve neutralno. Imamo ogromne potencijale sunca i vjetra", rekla je.

"Pokazalo se da je cijela Europa vodila energetsku politiku prema Rusiji - promjena kroz trgovinu, kroz ekonomsku suradnju, s idejom da će se Putinov režim promijeniti kroz ekonomsku suradnju. Naravno, pokazalo se da to nije tako. Europa je postala jako ovisna o ruskoj energiji i sad se brzo odvikava i treba alternative, a u tom pogledu je Hrvatska ne samo dobar primjer nego i potencijalni izvoznik čiste energije", zaključila je. 

Pročitajte više