Vesna Pusić odgovorila Zdravku Tomcu

PREDSJEDNICA HNS-a Vesna Pusić odgovorila je danas predsjedniku saborskog Odbora za vanjsku politiku Zdravku Tomcu na njegovo otvoreno pismo.

upućeno i njoj, a u kojem Tomac tvrdi da ga V. Pusić, zbog njegovih javno iznesenih stavova o hrvatskoj politici prema BiH, pokušala neargumentirano osporavati.L

U otvorenom pismu Tomcu Vesna Pusić piše da joj je politički neprihvatljiv Tomčev pokušaj rehabilitacije Tuđmanove i HDZ-ove politike prema BIH.

´Tu politiku smatrala sam i smatram destruktivnom po BiH, po Hrvate u BiH i po Hrvatsku. U tom pogledu je glavni cilj današnje hrvatske vanjske politike potpuni diskontinuitet te politike i temeljni interes odlučno distanciranje od nje. Ako je i to vaš stav, a u javnosti vas stalno pogrešno prenose, ništa lakše nego da taj stav javno, jasno i glasno kažete i svi nesporazumi će u tom pogledu biti uklonjeni. Ako vi kažete da su HDZ i Franjo Tuđman u BiH vodili štetnu politiku biti ću prva koja će to prihvatiti i sa zadovoljstvom pozdraviti´, piše Vesna Pusić Tomcu.

Također je opovrgnula Tomčeve teze da su njezini postupci u vezi s traženjem njegove smjene u suprotnosti s temeljnim načelima liberalizma i demokracije.

´Bila bi smiješna da nije tako zlonamjerna vaša neistinita tvrdnja da ja zagovaram ravnotežu odgovornosti za ratove na ovim prostorima između Hrvatske i Srbije. Moje je stanovište da je režim Slobodana Miloševića uzročnik i krivac za rat u Hrvatskoj, rat u BiH, te ratove u Sloveniji i na Kosovu. Ta stanovišta zastupam sada, a zastupala sam ih i onda kada su se Milošević i Tuđman dogovarali u Karađorđevu´, navodi Pusić i tvrdi ´da je HDZ vodio agresivnu politiku prema BiH za što nije niti imao placet Hrvatskog sabora´.

Polemika Tomac-Pusić započela je nakon što je Tomac na znanstvenom skupu HIP-a ´Tuđmanizam i detuđmanizacija´ u studenom prošle godine uz ostalo rekao kako će zbog sadašnje situacije u BIH i položaja Hrvata u njoj povijest pokazati je li Franjo Tuđman možda bio u pravu u politici prema BIH.

Nakon napisa u dijelu medija da se Tomac tim svojim istupom ispričao za pogrešne stavove prema BiH, on je to opovrgnuo navodeći da su ga mediji pogrešno prenijeli.

Vesna Pusić je tada, smatrajući da Tomac kao predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku ne provodi utvrđenu hrvatsku politiku, od predsjednika Sabora Zlatka Tomčića zatražila njegovu (Tomčevu) smjenu.

Pročitajte više