Vesna Škare Ožbolt: DC politička opcija koja ne trguje

DEMOKRATSKI centar je politička opcija koja ne trguje i u kojoj vlada entuzijazam, i pokazali smo da radom možemo doći do rezultata, istaknula je danas na sjednici Glavnog odbora DC-a predsjednica te stranke Vesna Škare Ožbolt.

DC je stabiliziran i ojačan i treba ga i dalje razvijati, i to politikom koja radi za ljude, rekla je Vesna Škare Ožbolt članovima Glavnog odbora te stranke.

"Bavimo se budućnošću, a ne prošlošću", poručila je i upozorila na to da se zemlja još bavi ideološkim podjelama, a ne gospodarskim problemima. Istaknula je potrebu konsenzusa vlasti i oporbe kad je riječ o donošenju nacionalne strategije gospodarskog razvoja, te problem vanjskog i unutarnjeg duga.

Najavila je da će DC predložiti novi zakon o lokalnim izborima i novi model izbora lokalnih čelnika, podsjećajući da se DC još godine 2001. zauzimao za izravni izbor gradonačelnika. Također je najavila da će ta stranka predložiti novi model za iduće parlamentarne izbore. "Zemlja u kojoj se svakih nekoliko mjeseci održavaju izbori sigurno ne može biti stabilna", rekla je Vesna Škare Ožbolt zauzimajući se za utvrđivanje datuma izbora.

U svezi s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, rekla je da treba konsolidirati gospodarstvo i pravnu državu, pri čemu ne treba imati iluzija da će pridruživanje Uniji rješiti sve hrvatske probleme. Po njezinu sudu, francusko i nizozemsko odbijanje europskog ustava neće imati štetnih posljedica za Hrvatsku na putu u EU.

Potpredsjednik DC-a Joško Morić istaknuo je da je na nedavnim lokalnim izborima DC postigao znatno veći uspjeh nego na prošlim i da s time članovi te stranke mogu biti iznimno zadovoljni. Osvojili smo mandate u 11 županijskih skupština i u 93 predstavnička tijela dobili 140 mandata, a vjerojatno će ih biti i više. Ne prodajemo povjerenje naših birača i ne skačemo iz predizbornih u poslijeizborne koalicije, rekao je Joško Morić, dodajući da će DC mijenjati politiku lokalnih vlasti.

Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt govorila je i o današnjem uklanjanju Zida boli sa Selske ceste i njegovu premještanju na groblje Mirogoj. Prosvjedujući protiv tog čina, rekla je da je to jedini spomenik žrtvama Domovinskog rata koji je spontano nastao, simbol nepravde koja se nikad neće moći ispraviti, te da zato "zaslužuje primjeren tretman".

(Hina) xdm ymć

Pročitajte više