Vice Mihanović tužio Index jer nije postao gradonačelnik Splita. Izgubio je

Foto: FaH/Index

VICE MIHANOVIĆ, aktualni ravnatelj Lučke uprave Split, nesuđeni HDZ-ov gradonačelnik grada Splita te docent na Pomorskom fakultetu u Splitu, izgubio je tužbu protiv Index Istraga i Indexa u prvostupanjskom procesu. Dakle, radi se o nepravomoćnoj presudi.

Podsjetimo, Mihanović je zbog članka autora Vladimira Matijanića iz 2021. godine "Otkriće Index Istraga: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat, tužio i Index i Index Istrage. Mihanović je u tužbi tražio 80.000 kuna.

>>  Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

"Indexovu laž da sam plagirao doktorat ću pobiti na sudu tako da se mi vidimo na sudu", najavljivao je Mihanović prije tri godine dodajući da je demantirao taj članak, kao i da će sud utvrditi svoje. Tvrdio je tada da se Index s tim člankom uključio u splitske izbore. "Sav prihod od tužbe ići će Dječjem domu Maestral Split", napisao je tada Mihanović.

>> Vice, odmah uplati novac djeci. Poslije se lako naplatiš od Indexa ako nisi lažov

Nesuvisle rečenice i veliki broj pogrešaka

Mihanović je tužbu podnio zbog Indexovog otkrića da je na nekoliko desetaka mjesta u doktorskoj disertaciji Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja, obranjenoj u veljači 2018. godine, prisvajao tuđe definicije i zaključke bez navođenja izvora. Popisali smo brojne primjere.

>> Vice Mihanović ispravio plagirani doktorat doslovno po opaskama Vladimira Matijanića

Uz to, u člancima smo dokazali kako Mihanovićeva disertacija ima i veliki broj pogrešaka te poneku potpuno nesuvislu rečenicu poput već glasovite: "Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera." 

Riječ je, kako smo utvrdili, o loše prevedenoj rečenici iz stručnog članka talijanskih autora objavljenog na engleskom jeziku. 

Dekan se morao ispričavati zbog afere s Mihanovićem

Podsjetimo kako su ozbiljne sumnje na to da je plagirao dijelove doktorske disertacije obranjene 2018. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku dovele do Mihanovićevog političkog sunovrata, no ne i do oduzimanja doktorata. Umjesto toga, Mihanoviću je naređeno da ga - popravi. Popravljanje doktorata inače i nije baš poznat postupak u akademskom svijetu. 

>> Dekan osječke Ekonomije: Ispričavam se zbog Mihanovićevog doktorata

"To je afera koju smo imali. Ne bježimo od toga. Ništa nismo htjeli negirati. Poduzeli smo sve što je u našoj moći da se to raščisti, kao i sve mjere da se to ne ponovi", glasio je dio isprike dekana Ekonomskog fakulteta Osijeku Borisa Crnkovića vezano za slučaj Vice Mihanovića. No, sve to nije bilo dovoljno da Mihanović odustane od tužbe, već je nastavio do kraja. Do presude koja nije u njegovu korist. 

Sin mu bio u grupi "Vice je lopov"

Mihanović je tijekom sudskog postupka tvrdio da nije bitno što nije postao gradonačelnik, no da je situacija oko članka jako utjecala na njegovu obitelj, i to od najmlađeg člana obitelji pa do njegovih roditelja. 

Nesuđeni gradonačelnik Splita rekao je da su mu djeca doživljavala ogromne neugodnosti pa je tako mlađi sin, koji je tada bio osmi razred, bio u WhatsApp grupi koju su osnovali njegovi kolege, koja se zvala "Vice je lopov". 

Njegova kći, prema Mihanovićevim riječima, također je doživjela neugodnosti s obzirom na to da je bila maturantica u MIOC-u, odlikašica. Pošto je imala i odličan uspjeh na državnoj maturi, kolege su društvenim mrežama širili pitanje "čija je ovo kćer koja je znala sve odgovore na državnoj maturi". To je bio svojevrsni bullying na nju, objašnjavao je Mihanović.

Za HDZ sam dao sve od sebe, a Index me spriječio

"Sve neugodnosti koje sam doživio i ja i moja obitelj natjerali su me da istupim iz politike", objašnjavao je na sudu Mihanović, dodajući da je HDZ tada bio njegov istinski odabir te je želio dati sve od sebe za svoju stranku, odnosno pobijediti na izborima u čemu ga je konkretni članak spriječio. 

Mihanovićeva glavna teza tijekom sudskog postupka bila je da se sve objavljeno u tom članku radilo u političke svrhe samo zato što se kandidirao za gradonačelnika Splita. No to mu na sudu u Splitu nije prošlo. 

U obrazloženju presude Općinskog suda u Splitu stoji da "javne i političke osobe moraju biti spremne na kritiku novinara i medija, i to sa šireg i obuhvatnijeg aspekta nego privatne osobe, ali povezano uz njihove javne funkcije i dužnosti te izvršavanje poslova zbog njihove realizacije, a napose zbog višeg stupnja zainteresiranosti šire javnosti kada je dopušteno izražavanje medija kroz provokaciju i pretjerivanje". 

Sud je odbio i tezu da je objavljivanje članka bilo zbog izbora jer je to "jedino vrijeme  lokalnih izbora) kada postoji pojačani interes javnosti za život i djelovanje političkih osoba o čemu mediji imaju pravo i dužnost tada izvještavati makar se radilo o informacijama koje ne idu u prilog onima o čijem životu i djelovanju se javnost
obavještava". 

Mihanoviću nije nanesena značajnija šteta u životu

"Okolnost da se u medijima iznose informacije koje su mogle negativno utjecati na ugled tužitelja kao političara ne opravdava dosuđenje pravične novčane naknade jer je pravo javnosti da bude informirana te sloboda izražavanja putem medija (u konkretnom slučaju niti pogrešno) jeste pretežnije od prava zaštite privatnosti javne osobe pogotovo političara koji se koriste moći medija u svrhu vlastite promocije", stoji u obrazloženju presude u kojoj se zaključuje da "možebitna šteta ugledu i časti tužitelja predmetnim člankom nije ničim dokazana". 

"Navodi tužitelja o tome da su članovi obitelji trpjeli provokacije i ruganje okoline zbog svega objavljenog u predmetnom članku ne ukazuju na to da je, osim prolazne pozornosti javnosti koju je imao tužitelj i njegova obitelj u to vrijeme, značajnija šteta nanijeta kvaliteti života tužitelja", zaključuje se na kraju. 

Mihanović ima pravo žalbe na ovu presudu koju mora podnijeti u roku od 15 dana od primitka presude. U nastavku pročitajte presudu i obrazloženje presude u cijelosti.

Presuda Index vs Vice Mihanović by ilko.cimic on Scribd

Pročitajte više