Vicekancelar Gabriel: Saudijci moraju prestati s financiranjem vehabizma

Foto: Hina

NJEMAČKI vicekancelar Sigmar Gabriel rekao je jučer da Saudijska Arabija mora zaustaviti financiranje fundamentalističkih džamija u inozemstvu koje se sumnjiče kao legla ekstremizma.

"Iz Saudijske Arabije, vehabističke džamije se financiraju u čitavom svijetu," rekao je Gabriel za Bild am Sonntag. "U Njemačkoj, brojni ekstremisti koji se smatraju opasnim osobama izranjaju iz ovih zajednica,"  citira poljski Tribune.

> Pulitzerom nagrađena spisateljica: Da bi porazili IS moramo poraziti vehabizam

Vođa socijaldemokrata (SPD) je upozorio da Saudijsku Arabiju, kao jednog od ključnih igrača u sirijskom ratu, ne treba otuđiti s presnažnom kritikom. "Istovremeno mi moramo jasno dati do znanja Saudijcima da su dani u kojima smo gledali na drugu stranu gotovi". 

Vicekancelar je pozvao na hitne i odlučne korake u Njemačkoj protiv radikalnih džamija povezanih s vehabizmom. "Radikalni fundamentalizam koji se događa u selafijskim džamijama nije ništa manje opasan od desničarskog ekstremizma," rekao je.

Kritike nakon izvješća tajnih službi

Na Suadijsko financiranje gorljivih i opasnih propovjednika tijekom vikenda je upozorio i drugi istaknuti član SPD-a Thomas Oppermann.


"Mi ćemo spriječiti saudijsku pomoć izgradnji ili financiranju džamije u kojima se šire vehabističke ideje," rekao je za Welt am Sonntag.

Vehabije pružaju "kompletnu ideologiju Islamske države i doprinose radikalizaciji muslimana u drugim zemljama, to je nešto što mi u Njemačkoj ne želimo, niti nam treba".

Izjave visokih dužnosnika SPD-a stižu nakon što su njemački mediji objavili procjenu obavještajaca BND-a prema kojoj Saudijska Arabija destabilizira Bliski istok. Vlada je službeno odbacila izvješće vlastitih obavještajaca rekavši da je Rijad ključni partner za rješavanje regionalnih sukoba.

Pročitajte više