VIDEO 13 novih zaraženih u Zagrebu, Bandić: Morat ćemo svima rezati plaće

Foto: Pixsell

U ZAGREBU je 13 novozaraženih koronavirusom, a do sada je ukupno 408  oboljelih  osoba, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji za novinare gradskog Stožera civilne zaštite.  

U Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mlade i dalje je petero djelatnika COVID pozitivnih, a niti jedno od devetero djece,  koja su sva dobro, dodano je.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je tijekom uskršnjih praznika u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" testirano 320 građana, a od toga je 13 pozitivnih na koronavirus. 

Kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je 173 osobe, samoizolacija je određena za njih 20, a na testiranje su upućene 22 osobe.

Prije Bandića govorili su djelatnici grada koji govore o stanju u Zagrebu što se tiče potresa i koronavirusa.

Vjekoslav Jelić, pročelnik Ureda za zdravstvo, rekao je da je tijekom praznika testirano 320 građana.

"Od toga je 15 pozitivnih na koronavirus. Ukupan broj u Gradu Zagrebu je 408", rekao je.

Marko Rašić, načelnik PU zagrebačke, kazao je da policija nastavlja s aktivnostima.

"U zadnja dva dana evidentirali smo četiri osobe koje su kršile mjeru samoizolacije. Ne možemo biti zadovoljni dok god se ta mjera krši. Trenutno su 2864 osobe u samoizolaciji, pozivam ih da se suzdrže", rekao je Rašić.

"U zadnja dva dana je bilo puno građana na javnim površinama, ali slušale su se naše i upute Nacionalnog stožera. Što se tiče kršenja mjere rada ugostiteljskih objekta, u subotu smo evidentirali jedan caffe bar, a u nedjelju jednu pekaru na području Trešnjevke", rekao je Rašić. Kaže da je 11 pozitivnih policajca.

Riječ je uzeo Bandić.

"Načelnik policije je konstatirao da ova dva dana nismo imali značajnijih odstupanja od mjera. To znači disciplina i samodisciplina naših sugrađana, zahvaljujem im", rekao je Bandić.

"Drugo, želim se još jednom zahvaliti vama koji se još niste umorili, hvala vam što ste ustrajni, što ste s nama", rekao je Bandić okupljenima.

"Treće, kad se već dogodilo ovo, molim sve sugrađane, posebno molim Gornji i Donji grad, kad već sa svojih tavana spuštaju građevinski materijal, neka očiste i tavane od glomaznog otpada. I da ga se odloži pored građevinskog, mi ćemo ga otpeljati tamo gdje treba", rekao je Bandić.

"Nama nema ni subote ni nedjelje. Jučer nismo radili jer bi bilo bogohulno, jer je Uskrs", rekao je Bandić.

"Nema odmora, nema svetka ni petka. Kao što Bog oprašta putnicima jer ne poste, oprostit će i nama", rekao je Bandić.

Rekao što će biti s bojlerima

Bandić je odgovorio i kakva je situacija s bojlerima.

"Oko pet stvari nema pogađanja. Taj zakon koji donosimo mora biti pravedan, životan, provediv, transparentan i usuglašen sa strukom", rekao je Bandić. Dodao je da je sastanak u petak.

"Ovo što budemo obnavljali, nećemo obnavljati za dvije godine nego za narednih 200. To mora trajati", dodao je.

Kaže da će do srijede dobiti pojedinačnu cijenu cijevi i bojlera.

"Nema tu nikakve dileme da novi propisi nalažu i kondenzacijski bojler i PP cijevi. U srijedu ćemo biti pametniji", rekao je Bandić.

Kaže da Grad treba obnoviti institucije, a država svoje.

"Zakonski okvir mora omogućiti da se pomogne ljudima, to oni neće moći sami obnoviti", rekao je Bandić. Dodaje da je malo onih koji su osigurali svoju imovinu.

"Na nama je da, dok se ne donese zakon, ljudima na Gornjem i Donjem gradu što prije kupimo te kondenzacijske bojlere", rekao je Bandić.

O trošenju novca za nepogode

Bandić je upitan i na što su se trošila sredstva za nepogode.

"Ja sam vas uputio na Ured za financije da dobijete pisani odgovor. Ovdje danas nećete dobiti taj odgovor, dobit ćete ga pisano. To sam rekao, ne znam zašto niste u subotu dobili taj odgovor. To ste trebali već dobiti", rekao je Bandić.

O smanjenju plaća

Govorio je i o plaćama.

"Želio bih vjerovati da nije zadnja plaća cjelovita ona za ožujak. Ali teško da će se to dogoditi, otvaramo pregovore, morat ćemo ići na kresanje primanja na svim razinama u Gradu. Koliko i kako, bit ćete informirani", rekao je Bandić.

Kaže da će biti unesena socijalna skala oko postotka sniženja. Ne može se, kaže, svima skinuti 20 posto, i onima koji imaju šest tisuća i onima od 20.000 kuna.

"Da bi sanirali posljedice covida i potresa, morat ćemo dijeliti sudbinu s običnim ljudima. Koliko? Rekao sam vam filozofiju, morat ćete se strpiti dva tjedna", rekao je Bandić.

"Nitko se nije rodio zaposlen u gradu. Nitko se nije vjenčao s gradom. Što se mene tiče, može se razvjenčati s Gradom. Ako želi, može posao naći na tržištu. To nije prijetnja nikome", rekao je Bandić.

Uskoro opširnije

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više