VIDEO Aktivisti ofarbali spomenik star 200 godina u Britaniji, uhićeni su

Screenshot: The Independent

Britanske vlasti su uhitile troje aktivista skupine Just Stop Oil nakon što su poprskali narančastom bojom slavoluk Wellington Arch u Londonu, spomenik star gotovo 200 godina.

Aktivisti su aparatima za gašenje požara pošpricali slavoluk prosvjedujući time protiv novih dozvola za fosilna goriva. "Prisiljen sam nešto poduzeti zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se danas nalazimo. Buduće generacije žive u neizvjesnosti, a vlasti nam stalno serviraju lažna obećanja", kazao je aktivist Joshua Lane (26), inženjer iz Sheffielda. 

"Dezinficirani oblici prosvjeda nisu učinili ništa" 

"Tradicionalni, dezinficirani oblici prosvjeda nisu učinili ništa. Jedino možemo nešto napraviti kroz održivi, razorni građanski otpor", dodao je Lane. Prosvjed je organiziran samo nekoliko tjedana nakon što je vlada podržala razvoj najvećeg neiskorištenog naftnog i plinskog polja u Velikoj Britaniji, u Rosebanku. 

Vlasti su podržale program unatoč upozorenjima o štetnosti koju ovakvi projekti mogu imati po klimu i analizi koja je pokazala da će projekt vjerojatno imati malo pozitivnog utjecaja na britansko gospodarstvo. 

Pročitajte više