VIDEO Arheolozi u Srbiji pronašli ogromnu Veneru, stariju od egipatskih piramida

Screenshot: YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

FIGURA boginje plodnosti koja je stara oko 6.500 godina nađena je na lokalitetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca u Srbiji, a arheolozi pretpostavljaju da će zbog svog monumentalnog izgleda oduševiti svjetsku znanstvenu zajednicu.

U našoj se regiji u posljednje vrijeme otkrivaju vrlo interesantni arheološki nalazi. Tako su nedavno u središtu Siska, prilikom kopanja temelja za buduću stambenu zgradu, pronađeni ostaci rimske luksuzne kuće, a ovog je mjeseca objavljeno vrlo interesantno istraživanje o izduženim i deformiranim lubanjama koje su pronađene kod Osijeka, odnosno o neobičnom načinu ukopa za vrijeme Velike seobe naroda.

U Srbiji je pak otkrivena monumentalna boginja plodnosti od pečene gline iz razdoblja mlađeg neolitika. Otkrila ju je arheologinja Sanja Crnobrnja-Krasić posljednjeg dana zaštitnih istraživanja na terenu, koja su započela prije nekih mjesec dana zbog izgradnje lokalne kanalizacije, pišu Novosti.

S obzirom na to da se radi o vrlo značajnom arheološkom otkriću, ali i istovremeno o "noćnoj mori" za investitore ili lokalne projekte, popričali smo s arheologinjom Sanjom Crnobrnjom-Krasić i upitali je o kakvom se to drevnom nalazu radi i kako stoje stvari u Srbiji s podrškom nadležnih institucija.

Naime, u Hrvatskoj je najčešće običaj da se nalazište obradi, snimi i zaštiti te da se nastavi izgradnja objekata, a investitori, kao što je primjerice u Sisku tvrtka koja gradi stambenu zgradu, imaju obavezu i financirati te radove. Uglavnom, vrlo često je dosta teško uskladiti gospodarski razvoj, urbanu izgradnju i očuvanje vrijednog kulturnog blaga.

Fascinantna Venera

“Govorimo o vremenu kada se dogodila prva industrijska revolucija, kada ljudi prestaju živjeti lovačko-sakupljačkim načinom života, osnivaju naselja, pripitomljavaju životinje, kultiviraju biljke, stvara se višak proizvoda i pojavljuje trgovina.

No u neolitiku su se za što bolji uspjeh svog rada i bolju rodnost molili boginjama plodnosti. Postoji teza da je Vitkovačko polje, koje zauzima unikatno mjesto u sklopu vinčanske kulture, prapovijesti Srbije i svijeta, bilo religiozni centar vinčanske kulture. Za sada je to samo hipoteza, mada se mi nadamo da će buduća istraživanja pokazati kako su u tom drevnom dobu izgledali eventualni hramovi, vjerski objekti te nam otkriti nešto više o religioznim odnosima pripadnika vinčanske kulture“, rekla je za Index Sanja Crnobrnja-Krasić, viši kustos arheolog Zavičajnog muzeja Župe.

“Ono što je specifično kada govorimo o figurama iz epohe mlađeg neolitika je da su vitkovački primjerci monumentalniji od ostalih, posebno posljednja pronađena figura, koja je možda viša i od 50 cm, što ćemo znati nakon rekonstrukcije i konzervacije, dok stilski u potpunosti pripadaju svom kulturnom krugu.“

Naime, još uvijek nije poznata točna visina ove figure boginje plodnosti, koja potječe iz perioda od 3.500 do 4.500 godine prije Krista. Kada je otkrivena, gornji dio trupa bio je odvojen od glave i nogu.

Važno otkriće

“Prije nekih 50 godina pronađena su prva tri primjerka monumentalnih figura na Vitkovačkom polju: Lady of Aleksandrovac, Madam de Vitkovo i Venus de Župa, koji su dobili svoja imena na gostovanju na Svjetskoj izložbi u Nici 1991. godine, kada je muzej Terra Amata uvrstio Lady of Aleksandrovac u 12 najznačajnijih prapovijesnih figura na svijetu, a sve tri uvrstio u svoj katalog prapovijesnih figura u ''Eves et peves''. Sigurna sam da će kolege iz Nice, kada upoznaju novopronađenu figuru, njoj također dati veliku pažnju, kao što je to bio slučaj s njenim ''rođakinjama'“, smatra Crnobrnja-Krasić.

“Arheološko nalazište Vitkovačko polje nalazi se na području sela Vitkovo i Venčac prostirući se na 120 hektara Zakonom zaštićene površine, odnosno površine koja je proglašena kulturnim dobrom. Da bi netko mogao nešto zidati, kopati, graditi u zaštićenoj zoni, nužno je prethodno izvršiti zaštitna arheološka istraživanja. Dakle, svi najnoviji arheološki nalazi pronađeni su za vrijeme službenih arheoloških istraživanja jer se javila potreba da kroz zaštićeno područje prođe dio kanalizacijskog sustava." 

“Da, podrška nadležnih institucija je, moglo bi se reći, ključna stvar. Ne radi se samo o financijama, mada su i one izuzetno važne, već se radi o podršci Ministarstva kulture Republike Srbije da se lokalitet Vitkovačko polje proglasi lokalitetom od izuzetnog značaja, što predstavlja najveći stupanj zaštite, i da se u doglednoj budućnosti priključi kapitalnom projektu od strateškog značaja Ministarstva kulture - projektu ''Vinča'' koji je posvećen proučavanju mlađe neolitske kulture - vinčanske kulture“, dodala je.

Pročitajte više