VIDEO Biden prisegnuo i odmah potpisao 17 odluka. Poništio niz Trumpovih poteza

Foto: EPA

JOSEPH R. BIDEN danas je prisegnuo kao 46. američki predsjednik. 

Biden je tradicionalno prisegnuo u Kapitolu, koji je prije dva tjedna bio poprište nemira u kojima su pobornici njegovog prethodnika upali u sjedište američke demokracije, tjedan dana pošto je Donald Trump drugi put opozvan u donjem domu Kongresa. 

Bidenovu prisegu vodio je predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, a za novu potpredsjednicu Kamalu Harris, prvu crnkinju i ženu na toj funkciji, to je učinila sutkinja Sonia Sotomayor, prva Latinoamerikanka u najvišem američkom sudu.

Demokrat i drugi rimokatolik u Bijeloj kući nakon Johna F. Kennedyja prisegnuo je na Bibliji ukrašenoj keltskim križem koja ga prati u njegovoj 50 godina dugoj političkoj karijeri. Knjiga je u njegovoj obitelji, porijeklom iz Irske, od 1893. godine, a koristio ju je i dok je prisezao kao senator i potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame, piše The New York Times. 

"Ovo je pobjeda demokracije"

U moćnom prvom govoru na funkciji predsjednika Biden je rekao da je danas pobijedila demokracija.

"Amerika je bila na ispitu i pobijedila je izazov", rekao je Biden u govoru nakon prisege. 

"Poslušala se volja naroda. Ponovno smo naučili da je demokracija vrijedna i krhka, a u ovim trenucima je ponovno pobijedila", kazao je. 

"Danas ne slavimo pobjedu kandidata nego cilja - demokracije", naglasio je. 

Istaknuo je da Ameriku čeka borba protiv političkog ekstremizma, unutarnjeg terorizma i bijelog supremacizma pa pozvao na jedinstvo nacije bez kojeg ne može biti mira u državi. 

"Tražim od svih Amerikanaca da mi se pridruže u cilju jedinstva države", kazao je 46. američki predsjednik pa dodao da SAD može ponovno postati "vodeća sila za dobro u svijetu". 

"A ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca, svih." 

Prvi Bidenovi potezi - poništavanje odluka Trumpa 

Biden je danas potpisao niz uredbi, točnije njih 17, i odmah krenuo u poništavanje nekih Trumpovih odluka.

Kako je potvrdio novinarima u Ovalnom uredu, jedna od prvih uredbi koju je potpisao bila je ponovno angažiranje Sjedinjenih Država u pariškom klimatskom sporazumu. Što se tiče pandemije, 46. predsjednik SAD-a donio je uredbu kojom obavezom postaje nošenje maske ​​u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država, što je Donald Trump uvijek odbijao učiniti. 

Jedna od najavljenih uredbi je i ukidanje zabrane ulaska u SAD za državljane nekoliko zemalja, uglavnom s muslimanskom većinom. Ova zabrana donesena je samo nekoliko dana nakon što je Donald Trump preuzeo dužnost u siječnju 2017. godine. 

Biden će potpisati i zaustavljanje izgradnje zida na granici SAD-a i Meksika, projekta na koji je njegov prethodnik bio iznimno ponosan. Među odlukama je i ukidanje dozvole za gradnju naftovoda Keystone XL, uspostavljanje koordinatora za odgovor na pandemiju koronavirusa i zaustavljanje povlačenja SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije. 

Na ekonomskom planu Joe Biden također planira proširiti moratorij na deložacije i ovrhe, povezane s pandemijom.

>> Događaje uoči inauguracije mogli ste pratiti OVDJE

>> INAUGURACIJU I SVE NAKON NJE MOGLI STE PRATITI UŽIVO NA INDEXU

Što će Biden još napraviti tijekom prvog dana u uredu?

Potpisivanje prvih odluka nisu jedini potezi koje će Biden napraviti tijekom prvog dana u ulozi predsjednika.

Za nekoliko sati pred Bidenom će prisegnuti nekoliko dužnosnika Bijele kuće (oni za čija imenovanja nije potrebna potvrda Senata).

Potom će njegova glasnogovornica Jen Psaki održati prvu konferenciju za novinare. Nakon toga slijedi virtualna inauguracijska svečanost koju će voditi Tom Hanks, a na kojoj će nastupiti zvijezde poput Demi Lovato, Jon Bon Jovija i Justina Timberlakea.

23:23 Biden kaže da mu je Trump ostavio jako ljubazno pismo

Biden je rekao da mu je njegov prethodnik ostavio "jako ljubazno pismo" prije odlaska s dužnosti.

Dodao je da neće otkriti sadržaj pisma iz poštovanja prema bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu.

"Predsjednik je napisao jako ljubazno pismo", rekao je Biden. "Budući da je bilo privatno, neću o tome razgovarati dok ne razgovaram s njim."

23:19 Biden potpisao prve odluke

Predsjednik Joe Biden rekao je novinarima da potpisuje "hrabre" izvršne odluke tijekom svog prvog pojavljivanja u Ovalnom uredu.

"Nema boljeg trenutka za novi početak od danas", rekao je Biden novinarima.

Rekao je da su ove akcije namijenjene održavanju njegovih obećanja američkom narodu.

"Trebat će nam zakonodavstvo za mnoge stvari", rekao je Biden.

Biden je potpisao 17 izvršnih odluka tijekom svojih prvih sati na vlasti.

Potvrdio je da se njegova prva odluka odnosi na uredbu kojom obavezom postaje nošenje maske ​​u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država, što je Donald Trump uvijek odbijao učiniti. Druga odluka je ponovno angažiranje Sjedinjenih Država u pariškom klimatskom sporazumu.

22:50 Harris se vratila na Kapitol, prisegnuli novi senatori

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris vratila se u Kapitol kako bi pred njom prisegu položila tri nova senatora - Jon Ossoff, Raphael Warnock i Alex Padilla.

22:42 Bidena dočekalo Trumpovo pismo

Bidena je u Bijeloj kući dočekalo pismo Donalda Trumpa. Nije objavljeno što u pismu stoji, ali prema tradiciji bivši predsjednici svojim nasljednicima ostavljaju pismo u kojem im požele sreću i pruže nekoliko savjeta.

22:24 Javila se Bijela kuća

Bijela kuća objavila je tvit u kojem kažu kako Biden preuzima ured predsjednika u trenutku kada je "naša nacija pred krizom i zahtjeva hitnu akciju".

"Počevši već danas, predsjednik će donijeti konkretne odluke kako bi se riješili ovi izazovi i SAD vratio na mjesto u svijetu na koje pripada", napisali su iz Bijele kuće.

22:15 Biden proglasio današnji dan "danom nacionalnog jedinstva"

Predsjednik Biden proglasio je današnji dan "nacionalnim danom jedinstva".

"Danas slavimo trijumf demokracije nakon izbora na koje je izašlo nikad više Amerikanaca. Činimo to u trenutku velike opasnosti. Pandemija kakva se događa jednom u sto godina, povijesne i duboke ekonomske krize, poziva na rasnu jednakost, klimatske krize... Istovremeno, osjećamo porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma koji je nedavno poharao Kapitol, a kojem se moramo suprotstaviti i pobijediti ga", objavio je Biden u proglasu.

21:53 Joe Biden stigao je u Bijelu kuću

S njim su i supruga Jill te Kamala Harris i njezin suprug. Dočekali su ga vojska i bend.

Sada slijedi virtualna parada, odnosno virtualna predstava koja je snimana diljem SAD-a, a na kojoj će nastupati orkestri, bendovi, pjevači, plesači...

Očekuje se da će Biden svoje prve odluke potpisati oko 23:15 po našem vremenu.

21:52 Biden pri dolasku u Bijelu kuću pozdravljao novinare

Novi je predsjednik pri ulasku u Bijelu kuću pozdravio novinare dodirujući ih šakom umjesto rukovanja.

"Nastavite raditi to što radite", poručio je novinarima.

21:19 Biden je na putu prema Bijeloj kući

21:03 Šefovi EU čestitali Bidenu i Harris

Čelni ljudi europskih institucija čestitali su danas novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris na preuzimanju dužnosti. >> Opširnije

20:59 Evo što će se događati u idućim satima 

21:15 (po našem vremenu) Joe i Jill Biden te Kamala Harris i njezin suprug Doug Emhoff bit će otpraćeni u Bijelu kuću.

23:15 Biden će potpisati prve odluke.

23:45 Biden će potpisati predsjednička imenovanja na virtualnoj ceremoniji.

01:00 Bit će održan prvi brifing s novinarima.

02:48 Biden i Harris će govoriti na inauguracijskom programu u Bijeloj kući.

20:35 Biden je već potpisao prve dokumente

Biden je u zgradi Kongresa ranije već potpisao tri dokumenta.

Radi se o proklamaciji o inauguraciji, nominaciji za članove kabinete i nominaciji za druge dužnosničke pozicije.

20:33 Twitter račun američkog predsjedništva predan Joeu Bidenu i njegovoj ekipi

Službeni Twitter računi američkog predsjednika Joea Bidena, potpredsjednice Kamale Harris i njihovih supružnika aktivirani su u srijedu, nakon četiri godine obilježene svakodnevnim tvitovima Donalda Trumpa, koji više ne može objavljivati na toj mreži.

"Račun @PresElectBiden je postao @POTUS (akronim za predsjednika Sjedinjenih Država) i račun @SenKamalaHarris je postao @VP", rekao je glasnogovornik platforme.

"Spremna za dužnost", tvitala je prva američka potpredsjednica, Kamala Harris, nekoliko minuta nakon polaganja prisege u Washingtonu.

Jill Biden, supruga novog predsjednika, dobila je račun @FLOTUS (prva dama Sjedinjenih Država), a otvoren je račun i za Douglasa Emhoffa, supruga Kamale Harris: @SecondGentleman.

"Nema vremena za gubljenje u rješavanju kriza s kojima smo suočeni", napisao je Joe Biden u svom prvom predsjedničkom tvitu. 

Račun Joea Bidena @POTUS sada prate 2.4 milijuna korisnika, i taj broj brzo raste, ali daleko je manji od 88 milijuna pratitelja osobnog računa Donalda Trumpa koliko ih je imao prije nego što je ukinut, nakon čega ga je Twitter trajno udaljio.

Trump je koristio Twitter za širenje tvrdnji o izbornoj prijevari i odbijao priznati poraz.

Krajnji potez Twittera bio je gašenje Trumpova profila nakon nereda na Kapitolu što je izvršni direktor te platforme Jack Dorsey opisao kao "ispravnu" odluku, ali "opasan presedan". 

20:31 Biden se uz trojicu prethodnika poklonio na vojnom groblju Arlington

Američki predsjednik Joe Biden se uz trojicu svojih prethodnika poklonio na grobu neznanom junaku na nacionalnom groblju Arlington.

Demokrati Bill Clinton i Barack Obama, kao i republikanac George W. Bush, koji su nazočili polaganju prisege, pratili su ga u posljednjoj etapi prije ulaska u Bijelu kuću.

U kratkom odavanju počasti vojnicima palim za Sjedinjene Države, Joe Biden je pozdravio vojničkim pozdravom dok je Kamala Harris držala ruku na srcu dok je vojni orkestar izvodio nacionalnu himnu.

Zatim su sa supružnicima, bivšim predsjednicima i bivšim prvim damama Hillary Clinton, Laurom Bush i Michelle Obama ušli u spomenički kompleks.

Na tom groblju su pokopani američki junaci i dvojica predsjednika, među kojima John F. Kennedy.

20:16 Trump uoči odlaska odlučio da Tajna služba mora pola godine štititi svu njegovu djecu

Sad već bivši američki predsjednik Donald Trump je na samom kraju svog mandata donio zanimljivu odluku.

Kako javlja CNN, Trump je uoči završetka mandata potpisao memorandum kojim je produljio trajanje zaštite Tajne službe, posebne agencije zadužene za sigurnost predsjednika, na svu svoju djecu.

Naime, obično se šestomjesečna zaštita djece odlazećeg predsjednika odnosi na djecu do 16 godina starosti, ali zbog Trumpova memoranduma Tajna služba će svu njegovu djecu štititi još pola godine. 

20:14 Biden na putu prema Arlingtonu

Biden je na putu prema nacionalnom groblju Arlington gdje će položiti vijence u društvu Baracka Obame, Georgea W. Busha i Billa Clintona te bivših prvih dama.

20:03 Koji će biti Bidenovi prvi potezi

Biden će danas potpisat niz uredbi prvog dana svog predsjedanja, a među njima je ponovno angažiranje Sjedinjenih Država u pariškom klimatskom sporazumu, najavio je njegov budući šef kabineta Ron Klain.

Jedna od najavljenih uredbi je i ukidanje zabrane ulaska u SAD za državljane nekoliko zemalja, uglavnom s muslimanskom većinom. Ova zabrana donesena je samo nekoliko dana nakon što je Donald Trump preuzeo dužnost u siječnju 2017. godine.

Šef ureda novog predsjednika nije detaljno objasnio sve uredbe, no istaknuo je da se odnose na ​​četiri prioriteta Joea Bidena, a to su borba protiv pandemije koronavirusa, borba protiv klimatskih promjena, oživljavanje gospodarstva i borba za socijalna i rasna pravda.

Što se tiče pandemije, 46. predsjednik SAD-a donijet će uredbu kojom obavezom postaje nošenje maske ​​u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država, što je Donald Trump uvijek odbijao učiniti. 

Na ekonomskom planu Joe Biden također planira proširiti moratorij na deložacije i ovrhe, povezane s pandemijom.

Novi predsjednik nastavit će s nizom drugih dekreta tijekom prvih deset dana svog predsjedanja, do 1. veljače, dodao je Klain.

"Ove mjere olakšat će milijune Amerikanaca koji pate od ove krize", objasnio je budući šef kabineta. "Novoizabrani predsjednik Biden će djelovati, ne samo da poništi najozbiljniju štetu koju je Trumpova administracija napravila, već i da zemlju pomakne naprijed."

Biden je obećao da će zaklopiti stranicu Trumpovog drskog i beskompromisnog ponašanja i vratiti američku politiku u stanje uljudnosti. 

Planira obrnuti ključne Trumpove politike - vratiti SAD u Pariški klimatski sporazum i poništiti povlačenje iz Svjetske zdravstvene organizacije. 

19:30 Što slijedi sada?

Novi predsjednik i potpredsjednica su nakon inauguracije otišli u zgradu Kapitola, u kojoj su smješteni Kongres i Senat.

Nakon potpisivanja dokumenata u Kapitolu Biden i Harris će izvršiti smotru vojnika ispred zgrade Kapitola. Potom će Biden i njegova supruga otići prema Nacionalnom groblju Arlington gdje će, u društvu bivših predsjednika Bushevih, Obame i Clintona te njihovih supruga položiti cvijeće na grob neznanog junaka.

Potom će predsjednika vojska otpratiti do Bijele kuće, gdje će počasna straža dočekati novog predsjednika.

18:50 Bidenov prvi predsjednički tvit

Biden je objavio prvi tvit na službenom profilu predsjednika.

"Ne možemo tratiti vrijeme, moramo se odmah boriti s krizom koja je pred nama. Zato danas odlazim u Ovalni ured i odmah krećem s poslom", napisao je novi predsjednik Biden.

18:35 Ceremonija je gotova.

18:33 Promjene na Twitteru

Twitter je napravio promjene na službenim profilima Bijele kuće.

@Transition46 je postao @WhiteHouse
@PresElectBiden je postao @POTUS
@SenKamalaHarris je postao @VP
@FLOTUSBiden je postao @FLOTUS
@PressSecPsaki je postao @PressSec
Uveden je novi profil @SecondGentleman

18:35 Country zvijezda Garth Brooks sada izvodi Amazing Grace

17:52 Biden drži prvi predsjednički govor

"Ovo je dan Amerike, dan demokracije, dan povijesti i nade, dan obnove. Amerika je dorasla izazovu. Danas slavimo trijumf demokracije. Volja naroda je ispunjena. Naučili smo da je demokracija krhka, a danas je demokracija opstala", rekao je Biden.

"Hvala mojim prethodnicima iz obje stranke, iz dubine srca. Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Carterom, koji danas nije mogao biti ovdje, ali ovdje mu odajemo poštovanje. Upravo sam prisegnuo, izgovorio sam riječi koje je nekad davno izgovorio George Washington. Ovo je velika nacija, mi smo dobri ljudi. Tijekom stoljeća toliko smo napredovali, ali još je toliko toga pred nama. Moramo se oporaviti, moramo ozdraviti, pred nama je puno zadataka", rekao je.

"Izgubljeni su milijuni poslova, zatvoreno je stotine tisuća firmi. San o pravdi za sve više neće biti odgađan. Porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma je nešto s čime se moramo suočiti i što moramo poraziti", rekao je.

"Ono što nam treba je ono što je najteže dostići u demokraciji - jedinstvo. Jedinstvo. Danas je cijela moja duša u ovome, u ujedinjenju naše nacije i našeg naroda. Pozivam sve Amerikance da mi se pridruže u tome", dodao je.

"Jedinstvom možemo postići velike i važne stvari - stvoriti poslove, učiti našu djecu u školama, poraziti virus, ostvariti rasnu pravdu i još jednom učiniti Ameriku vodećom silom dobra u svijetu. Znam da su sile koje nas dijele duboke i stvarne, ali one nisu nove. Naša povijest je stalna borba između američkog ideala - da smo svi stvoreni jednaki - i okrutne stvarnosti, rasizma i ekstremizma", rekao je.

"Nasilje se ovdje više neće dogoditi. Ni danas ni ikad više"

"U svakom od tih trenutaka dovoljno nas se okupilo kako bismo išli prema naprijed. Povijest, vjera i razum pokazuju prema naprijed. Moramo se vidjeti ne kao neprijatelje, nego susjede. Moramo zaustaviti sukobe i smanjiti temperaturu. Bez jedinstva nema mira, ima samo kaosa. Ako se ujedinimo, uspjet ćemo", rekao je.

"Danas krenimo zajedno iznova. Počnimo slušati i poštovati jedni druge. Moramo odbaciti kulturu u kojoj se manipulira činjenicama ili ih se čak i izmišlja", rekao je.

"Moji dragi Amerikanci, vjerujem da je Amerika puno bolja od ovoga. Kad naša unija visi na rubu, mi stojimo ovdje. Ovdje smo gdje je dr. King govorio o svom snu. Danas obilježavamo prvu ženu na mjestu potpredsjednice, nemojte mi govoriti da se stvari ne mijenjaju", rekao je.

"Nasilje se ovdje više neće dogoditi. Ni danas ni ikad više", rekao je.

"Svima onima koji me nisu podržavali - molim vas da me saslušate. Ako se i dalje ne slažemo - neka bude tako... To je Amerika. Pravo da se ne slažemo je jedna od najvećih snaga ove zemlje. Obećabam vam ovo - bit ću predsjednik svih Amerikanaca, svih. I borit ću se jednako za one koji su me podržavali kao i za one koji nisu", rekao je.

"Protekli mjeseci naučili su nas bolnu lekciju - postoji istina i laž. Laži koje se izgovaraju kako bi se došlo do moći i profita. Ali vođe su prisegnuli Ustavu kako bi obranili istinu i pobijedili laž", rekao je.

17:48 Joe Biden je novi američki predsjednik

Joe Biden prisegnuo je za novog američkog predsjednika.

17:40 Kamala Harris prisegnula za potpredsjednicu

Kamala Harris je prisegnula. "Svečano prisežem da ću braniti Ustav SAD-a protiv svih neprijatelja, domaćih i stranih. Da ću ovu obavezu izvršavati slobodno, da ću izvršavati dužnosti, tako mi pomogao bog", kazala je.

17:32 Svećenik drži govor, Lady Gaga će otpjevati himnu

"Danas priznajemo svoje prošle grijehe i obvezujemo se da ćemo brinuti jedni za druge, posebno za one kojima je najteže", rekao je svećenik. 

17:23 Senatorica Amy Klobuchar drži govor

Senatorica Amy Klobuchar drži pozdravni govor na ceremoniji.

"Ovo je dan kada se naša demokracija vraća i kada se Amerika vraća. Danas slavimo prvu potpredsjednicu, Kamalu Harris. Danas je sve moguće", poručila je Klobuchar.

17:21 Trump je sve pratio u avionu

Izvor blizak Trumpu kazao je da je Trump sve oko inauguracije pratio u avionu na letu za Floridu.

17:17 Biden je spreman za polaganje prisege

Joe Biden je na Kapitolu. Svečanost inauguracije službeno počinje. Biden će uskoro položiti prisegu.

17:12 Predstavljeni Pence i Kamala Harris

Predstavljeni su Mike Pence i Kamala Harris. Mediji javljaju da je Pence Harris u Bijeloj kući ostavio poruku.

Okupljeni su velikim aplauzom pozdravili novu potpredsjednicu Kamalu Harris.

17:02 Trump sletio na Floridu

Donald Trump sletio je na Floridu.

16:59 Što svjetske sile očekuju od Bidena?

Pred inauguraciju novog američkog predsjednika, demokrata Joea Bidena, zemlje širom svijeta izrazile su opreznu nadu u obnovu odnosa sa Sjedinjenim Državama, dajući pritom prioritet vlastitim interesima, prenose svjetske novinske agencije. >> Opširnije

16:50 Biden objavio poruku za Jill

Nekoliko trenutaka nakon što je stigao na Kapitol, Joe Biden objavio je na Twitteru poruku za suprugu Jill, u kojoj stoji da je voli i da je zahvalan što je uz njega.

16:48 Obama čestitao Bidenu

Oglasio se i bivši predsjednik SAD-a Barack Obama, u čijoj je administraciji Biden osam godina služio kao potpredsjednik. Obama je Bidenu čestitao i poručio da sada "stiže njegovo vrijeme".

16:44 Tisuće zastava umjesto ljudi 

Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris položit će prisegu u podne. Svečanost obično uživo prate stotine tisuća ljudi, ali ovoga puta očekuje se daleko manji broj promatrača zbog epidemioloških mjera uslijed epidemije koronavirusa koja je usmrtila više od 400 tisuća Amerikanaca.

Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika odvijat će se uz nezapamćene mjere sigurnosti. U pustoj prijestolnici raspoređeno je 25 tisuća pripadnika Nacionalne garde.

Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtualnim putem prate inauguraciju. Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i golem broj pripadnika snaga sigurnosti koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu. 

National Mall, golema poljana koja vodi od Lincolnova spomenika do Kapitola, bit će zatvorena za javnost. Ondje se stotine tisuća Amerikanaca tradicionalno okupljaju kako bi pozdravili novog predsjednika.

Umjesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći doći.

U Bidenovom govoru nema prostora za Trumpa 

Umjesto tradicionalnih balova i koncerata, večer će se provesti uz televiziju na kojoj će se prenositi posebna emisija koju će voditi glumac Tom Hanks, dok će se Joe Biden i Kamala Harris javnosti obratiti preko malog ekrana.

"Provodimo puno manje vremena razgovarajući i razmišljajući o Donaldu Trumpu i brinući se zbog njega nego što većina ljudi pretpostavlja", rekla je CNN-u Jen Psaki, buduća glasnogovornica Bijele kuće.

"Ovo je govor koji gleda u budućnost", kazala je ona o inauguracijskom govoru koji će Biden održati nakon prisege u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Tijekom poslijepodneva Joe i Jill Biden položit će vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom.

16:30 Stigli su Biden i Kamala Harris

Izabrani predsjednik Joe Biden stigao je na Kapitol, kao i Kamala Harris.

16:28 Stigao Mike Pence

Potpredsjednik Mike Pence upravo je stigao na Kapitol na inauguraciju. Podsjetimo, Trumpa neće biti, ranije danas je napustio Bijelu kuću i otišao na Floridu.

16:20 Dojava o bombi na Vrhovnom sudu

Stigla je dojava o bombi u zgradi Vrhovnog suda, u tijeku su evakuacije, javlja CNN. Zgrada suda nalazi se nasuprot zgrade Kapitola, gdje će Biden uskoro prisegnuti.

Dopisnik CNN-a javlja da je oko zgrade velik broj pripadnika Nacionalne garde. Naknadno je demantirana informacija da je zgrada suda evakuirana, dojava je bila lažna.

16:20 Kada će Biden prisegnuti?

Do inauguracije je još sat vremena. Ceremonija počinje u 17:15 sati, a prisega Bidena očekuje se u 17:44. Odmah potom Biden će održati prvi predsjednički govor.

16:10 Stigli Obama i Clinton

Na Kapitol stižu gosti. Među njima su bivša prva dama Michelle Obama, bivša američka državna tajnica Hillary Clinton te bivši predsjednik Bill Clinton.

15:20 Biden prvi put tvitao na dan inauguracije

Novi predsjednik SAD-a Joe Biden prvi put se oglasio na Twitteru na dan inauguracije.

"Novi je dan u Americi", tvitao je Biden nekoliko trenutaka nakon što je Trump napustio Washington D.C.

Pročitajte više