VIDEO Bijesni Erdoganovi pristaše razvaljuju knjižnicu i pale knjige

Screenshot: YouTube

OTKAKO je izveden neuspjeli vojni udar u Turskoj, Erdogan provodi čistku. Osim turskog predsjednika, Erdoganovi pristaše također iskaljuju bijes prema pučistima i svima onima koje smatraju odgovornima za puč.

Suspendirano je 900 policajaca u Ankari, zbog sumnje da su povezani s islamističkim pokretom muslimanskog klerika Fethullaha Gulena koji se nalazi u SAD-u, a kojeg vlada Turske optužuje da je organizirao vojni udar.

Dosad je s posla udaljeno na desetke tisuća zaposlenih u javnom sektoru, smijenjeno je 1577 sveučilišnih dekana, dok je režim otkazao licence za 21 tisuću učitelja i profesora u privatnim školama.  Ukoliko se to pribroji otkazima u vojsci, sudstvu i politici, broj onih koji su smijenjeni penje se na oko 60.000 ljudi, procjenjuje Bloomberg.

S pučistima se obračunavaju i Erdoganovi simpatizeri, obračunavajući se sa svima koji misle drugačije. Pritom su na meti čak i knjige.

Pristaše turskog predsjednika upale su u knjižaru Gulen u gradu Malatija na jugoistoku Turske, uništivši sve pred sobom.

Posebno su se iživljavali nad knjigama Fethullaha Gulena. Njegove knjige također su pronađene i spaljene u Famagusti, na turskom dijelu Cipra.

Pročitajte više