Video: Bojan Gudurić stigao u Remetinec!

BOJAN GUDURIĆ jutros oko devet sati izručen je Hrvatskoj te je prevezen u Remetinec.

Da će izručenje biti realizirano danas, za Index je potvrdio i glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec jutros ne želeći otkriti kada bi se to moglo dogoditi.  "Zadatak policije je da ga preuzme i preda hrvatskom pravosuđu", dodao je Borovec. Oko 11.20 policija je potvrdila da je Gudurić izručen te da je stigao u Remetinec oko 10.30 sati.

"Danas, 26. veljače 2010. godine u 9 sati na graničnom prijelazu Slavonski Brod - Bosanski Brod, Interpol Zagreb od granične policije BiH preuzeo je Bojana Gudurića, državljanina Republike Srbije za kojim je bila raspisana međunarodna potraga zbog kaznenih djela: teško ubojstvo, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanje za počinjenje kaznenih djela. Danas u 10.30 sati Bojan Gudurić je predan u zatvor u Zagrebu", priopćila je policija.

Gudurić je sproveden u pritvor Okružnog zatvora u Remetincu, gdje mora proći uobičajenu proceduru prilikom prihvata, što uključuje provjeru osobnih podataka, liječnički pregled i ostale formalnosti.

Odvjetnik Dragan Baltić koji će Gudurića zastupati na suđenju rekao je za Index kako se još nije vidio s njim te da ne zna još kada će imati prvi kontakt. Također nam je kazao kako nije kontaktirao s Gudurićevim odvjetnicima iz Sarajeva.

Gudurić se odmah priključuje započetom suđenju

Dovršetkom formalnog prijema u pritvoru Gudurić je, kako nam je potvrdio glasnogovornik Županijskog suda uz Zagrebu sudac Krešimir Devčić, praktički odmah spreman prisustvovati suđenju optuženima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića koje je počelo 3. veljače i u kojem su na optuženičkoj klupi bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović.

Prema Devčićevim riječima, pravna praksa nalaže da nakon što jedan od optuženih naknadno stigne na suđenje, proces mora početi ispočetka, odnosno ponovnim čitanjem optužnice.

Sudac Devčić naglašava i da dodatno odugovlačenje postupka zbog ponovnog početka suđenja može biti izbjegnuto ukoliko obrana Bojana Gudurića ne bude inzistirala da se svi do sada ispitani svjedoci ponovno saslušavaju, odnosno ako pristane da se njihovi iskazi samo pročitaju. Redoviti tempo suđenja može biti nastavljen već nakon jedne ili dvije dodatne rasprave na kojima će biti pročitani svi do sada predočeni dokumenti i izjave svjedoka.

Gudurić kao "rezervni" ubojica čekao na tavanu susjedne kuće

Gudurić se, podsjetimo, 1. veljače sam predao policiji u Banjoj Luci i odmah zatražio da bude izručen Hrvatskoj, iako ga je formalno tražila i Srbija, tvrdeći kako mu je život u opasnosti jer bi ga u Srbiji mogli ubiti.

Optužnica tereti Gudurića da je zajedno sa Željkom Milovanovićem nabavio oružje i eksplozivnu napravu kojom su 23. listopada 2008. ubijeni Pukanić i Franić. Plan o ubojstvu skovali su u stanu Roberta Matanića, a na tim im se sastancima pridruživao i Đurović koji je sve nadzirao i opskrbljivao ih potrebnim sredstvima.

Također se tvrdi da je Željko Milovanović postavio eksploziv u dvorište zgrade tjednika Nacional, a Gudurić je, kao svojevrsno "osiguranje", na tavanu zgrade u Palmotićevoj ulici sa snajperom u ruci čekao ishod eksplozije, spreman ispaliti metak u Pukanića ako ovaj preživi atentat bombom.

Pročitajte više