Video - Boris Tadić: Uhitili smo Mladića, uhitit ćemo i Hadžića

PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić u 13 sati održao je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je potvrdio da je jutros uhićen Ratko Mladić. General kojeg Haški sud tereti za ratne zločine skrivao se na teritoriju Srbije, u selu kraj Zrenjanina. Koristio se lažnim imenom Milorad Komadić.

> Tijek Tadićeve pressice

"U ime Republike Srbije obavještavam vas da je danas tijekom jutarnjih sati uhićen Ratko Mladić", riječi su kojima je Tadić započeo obraćanje novinarima. Akciju koja je dovela do Mladićevog uhićenja koordinirala je srpska Agencija za nacionalnu sigurnost, rekao je Tadić, ali detalje akcije za sada nije mogao otkriti.

Započele pripreme za izručenje Haagu

Tadić je čestitao svim pripadnicima akcijskog tima, kao i članovima Savjeta za nacionalnu sigurnost, koji je, tvrdi srpski predsjednik, od formiranja aktualne vlade svakog dana intenzivno radio na otkrivanju svih optuženika za ratni zločin. Tadić je također rekao da će istragom biti utvrđeno tko je sve pomagao u skrivanju Ratka Mladića, odnosno jesu li u njegovom skrivanju sudjelovale i neke strukture srpske države. "Svi Mladićevi pomagači bit će procesuirani", obećao je Tadić.

"Čim je Mladić uhićen, započele su pripreme za njegovo izručenje Haagu", kazao je Tadić. Srpski predsjednik tvrdi da je uhićenje Ratka Mladića konačni dokaz da Srbija u potpunosti surađuje s Haškim sudom, i da su vrata prema statusu kandidata za članstvo u EU sada otvorena. "Kritike Sergea Brammertza sada su pale u vodu", kaže Tadić.

Tadić obećao uhićenje Hadžića

No, Tadić ističe kako nisu zaboravili ni da moraju uhititi još i Gorana Hadžića. "Goran Hadžić bit će uhićen čim bude dostupan sigurnosnim organima. Uvjeren sam da ćemo ga uhititi prije kraja mandata ove Vlade", obećao je Tadić.

Osim za srpske odnose s EU, Mladićevo uhićenje značajno je i za poboljšanje odnosa u regiji, tvrdi srpski predsjednik. "Smatram da smo danas okončali jedan težak period naše skorašnje povijesti, da smo skinuli ljagu sa svih građana Srbije i svih pripadnika srpskog naroda, gdje god da taj naš srpski narod živi", rekao je Tadić.

Pročitajte više