VIDEO Češki bogataš jurio njemačkom autocestom 417 km/h, pokrenuta istraga

Screenshot: YouTube

NJEMAČKA policija pokrenula je istragu protiv češkog multimilijunaša Radima Passera, koji je njemačkom autocestom vozio 417 km/h i poslije se time hvalio na YouTubeu. Iako na njemačkim autocestama nema ograničenja brzine, utrkivanje je zabranjeno.

Policija: Vozač se smije kretati onom brzinom pri kojoj je moguće upravljati vozilom

Prema njemačkim zakonima i takozvana pojedinačna utrka zabranjena je ako vozač neprilagođenom brzinom, grubo kršeći pravila i neobazrivo vozi u cilju postizanja najveće moguće brzine, priopćila je policija u Magdeburgu.

Na videosnimci, koju je češki građevinski poduzetnik Radim Passer postavio na svoj YouTube kanal, vidljivo je kretanje sportskog automobila Bugatti Chiron njemačkom autocestom A2 od Berlina prema Hannoveru i postizanje brzine do 417 km/h. Radi se o neodgovornoj i opasnoj vožnji iako ograničenja nema.

"Vozač se smije kretati onom brzinom pri kojoj je moguće upravljati automobilom", stoji u priopćenju policije.

 

 

Stručnjak: Smije li se bogatašima dozvoliti divljanje po njemačkim autocestama?

"Vožnja preko 400 km/h izuzetno je opasna, između ostalog i zbog vrlo velike duljine kočenja koja pri ovim brzinama raste eksponencijalno, a ne linearno", rekao je njemački stručnjak za cestovni promet Ferdinand Dudenhoffer. On se zapitao smije li se multimilijunašima dozvoliti da se zabavljaju po njemačkim autocestama i tako dovode u opasnost tuđe živote.

Njemački proizvođači sportskih automobila poput BMW-a, Mercedesa ili Audija još su se 1987. dobrovoljno obvezali na automatsko ograničenje brzine u svojim automobilima na 250 km/h. Radim Passer obogatio se na tržištu nekretnina i prema češkom izdanju časopisa Forbes težak je oko 305 milijuna dolara. 

Pročitajte više