VIDEO Danas je ipak srušena bespravno izgrađena kuća žene s troje djece u Puli

Foto: Matea Čelebija/Index

BESPRAVNO izgrađena kuća između Ližnjana i Pule u kojoj je živjela Jasna Obić sa svoje tri kćeri danas je srušena. Radi se o prizemnici sagrađenoj na pašnjaku te ujedno i zadnjoj preostaloj kući u malom naselju u kojemu su prije dva tjedna srušene sve ostale bespravno izgrađene kuće.

Jasna je prije dva tjedna izašla u javnost, tvrdeći da joj je sporno izgrađena kuća jedino mjesto prebivališta, da s djecom nema gdje te da joj socijalna služba prijeti oduzimanjem djece zbog cijele situacije.

>> VIDEO Rušenje bespravnih objekata u Istri. Neki ljudi, poput Jasne, nemaju kamo otići

Isto tako, Jasna nam je u posljednjem razgovoru rekla da je u kuću uselila iz gradskog stana koji se trenutno renovira te da joj je, s obzirom na to da je u procesu rastave od supruga, pulsko Odvjetništvo dodijelilo djecu te izdalo rješenje temeljem kojeg, zbog veće kvadrature, može s kćerima živjeti u ovoj kući.

 

Inspektorat: Nije istina da joj je Odvjetništvo naredilo da s kćerima živi u toj kući

Međutim, Državni inspektorat tvrdi da je Državno odvjetništvo opovrgnulo ovu tezu. Evo što Inspektorat kaže na cijelu situaciju te zašto su dva tjedna čekali na rušenje kuće:

“Izvršenje rješenja Jasna Obić zaprimila je na adresi u Puli prvog ožujka. To znamo jer nam dođe povratnica da je rješenje zaprimljeno i tada se počinjemo pripremati za izvršenje uklanjanja bespravno izgrađene građevine.

Prije nego što se to učini, po proceduri se izlazi na teren vidjeti je li ta građevina i dalje bez osoba. Noć prije planiranog rušenja bili smo u obilasku građevina koje smo planirali rušiti osmog ožujka te smo pritom uvidjeli da se netko nalazi u kući Jasne Obić.

Foto: Matea Čelebija/Index

U tom trenutku odlučili smo provjeriti o čemu se radi. Na dan prvog rušenja, osmog ožujka, gospođa je istupila u medije kojima je rekla da u toj kući živi. Međutim, gospođa nije bila prijavljena na toj adresi. Ona još uvijek ima ugovor potpisan s Gradom i prijavljena je na adresi u jednom od gradskih stanova u Puli.

Isto tako, utvrdili smo da nije točna informacija koju je navodila u medijima, da joj je Državno odvjetništvo reklo da zbog rastave bude u toj kući”, rekla nam je Ivona Župan, glasnogovornica Državnog inspektorata.

Jasna Obić: "Državu boli briga za njene građane"

Na mjestu događaja nismo sreli Jasnu Obić. Telefonskim putem rekla nam je da nije mogla stajati i gledati kako joj ruše kuću. Kaže da je razočarana jer se Inspektorat "nije držao obećanja da neće dirati ljude kojima je to jedina nekretnina i koji u njoj žive".

"Za Inspektorat nemam više što reći. Obratila sam se svim mogućim institucijama i od nikoga nisam dobila odgovor, što znači da cijelu državu nije briga za njezine građane", rekla nam je Jasna.

Foto: Matea Čelebija/Index

Na tvrdnje Inspektorata da nije istina da joj je Odvjetništvo naložilo da bude u toj kući s djecom, kaže da ima svu potrebnu dokumentaciju koja pokazuje suprotno te da će je objaviti kada je pronađe. U međuvremenu su se ona i kćeri snašle i preselile u drugi stan.

Podsjetimo, nadzori građevinske inspekcije već su neko vrijeme pojačani u Istri i to najviše na području Vodnjana, Bala, Ližnjana i Medulina. Za sada je najavljeno uklanjanje 14 bespravno sagrađenih objekata - tri u okolici Umaga, pet oko Rovinja te šest oko Ližnjana. 

Pročitajte više