VIDEO Dubrovčani nezadovoljni zbog gradilišta: Ovdje se više ne može živjeti

Foto: Dubrovački dnevnik

STANARI Solinske ulice u Dubrovniku nezadovoljni su zbog novog gradilišta u njihovom susjedstvu, piše Dubrovački dnevnik.

Projektom je predviđeno i rušenje jedinog pristupa koji dio stanara ima svojoj kući. Tri obitelji uskoro uopće neće moći ući u svoju kuću, za što, naglašavaju, imaju potrebne dozvole. 

"Mi na drugi način ne možemo ući u svoje kuće, nema drugog puta. Taj pristup koristimo temeljem Ugovora o zasnivanju prava služnosti. Investitor je 2016. godine dobio građevinsku dozvolu, a ona je 2019. godine produljena bez da se to naše pravo služnosti koje imamo za jedini pristup svojoj kući uopće uzeo u obzir. Dakle, po ovom projektu mi uopće nećemo moći ući u kuću jer taj prostor neće postojati, ispod ide garaža i diže se iznad sadašnjeg djela koji koristimo za pristup kući na metar i 30, a skalina, koje sada koristimo za ući u kuću, uopće nema", kaže jedan od građana. 

Građani kažu kako je ulica postala nepodnošljiva za život

Investitor projekta je tvrtka Rivijera Dubrovnik iz Sesveta, vlasnik joj je Krešimir Karačić, a direktor Robert Postaj - protukandidat Bože Petrova na izborima za predsjednika Mosta.

Kako tvrde stanovnici ulice, nitko ih ni o čemu nije obavijestio, no ubrzo su sami otkrili o čemu se tu radi. 

"Nama nitko nije objasnio ni prikazao taj projekt. Samo su došli, počeli crtati, mi smo shvatili da više nećemo moći ući u kuću, a kad smo počeli malo istraživati, shvatili smo kako se, sukladno projektu, to neće vratiti u prvobitno stanje. Imamo pravo služnosti i prolaza, to je uknjiženo u zemljišne knjige i to bi tako trebalo i ostati", rekao je jedan od stanovnika ulice. 

Kažu kako se u ulici više ne može ni živjeti, a jedna građanka kaže kako radnici blokiraju ulicu te stepenice u Solinskoj ulici nisu adekvatno zaštićene od gradilišta. Naime, uslijed radova na njih ispada kamenje koje često predstavlja opasnost za prolaznike. 

"U ulici se više ne može živjeti, a kamoli odspavati. Ima tu dosta djece koja se pripremaju za maturu, uče, uz ovu buku jednostavno ne mogu ništa", navode.

"Upravo na ovom dijelu puta na kojem trenutačno stojimo imamo zasnovano pravo služnosti", kazao je za Dubrovniknet.hr Dejan Butući jedan od stanara zgrade pokazujući na dvorište i skaline koji su jedini pristup zgradi u kojoj stanuje te dodao: "Ispod idu vodovodne cijevi, a investitor, odnosno građevinska tvrtka koja izvodi radove po projektu mora ući na ovaj put i dići se na visinu od 1.3 metra i ukopati se sedam metara kako bi napravili podzemnu garažu čime bi po nas nastala nenadoknadiva šteta. Izgubili bi jedini prilaz stanovima. Netko tko je izdavao dozvolu zažmirio je i postupio je kao da ova kuća ne postoji, a ona je tu već 110 godina". Dodao je kako su gradske vlasti ostale gluhe na njihovo traženje pomoći.

"Njihova dozvola kosi se s našim pravom služnosti puta. Sve je uknjiženo i vidljivo u zemljišno-knjižnom izvatku. Nas o radovima nitko nije obavijestio, kao ni razgovarao s nama o mogućem rješenju. Tek kad su se izvođači pojavili uspjeli smo saznati što će se i kako će se rušiti. Mi sami moramo tražiti informacije. U projektu se ne navodi kako bi se nama omogućio ulazak u našu kuću. Nema rješenja. Uz sve to pojavljuju se i drugi problemi. Našem trećem susjedu morali su izmjestiti vodu, što je bio uvjet da oni počnu raditi, dok naša voda prolazi dijelom u koji bi se ukopali, ali se rješenje za nas nigdje ne navodi",  kazao je drugi stanar  ove zgrade, Šteta, te dodao kako ne zna kako je moguće da se među postojećim zgradama dopusti jedna ovakvu megalomanska građevina.

"Obratili smo se sanitarnoj inspekciji zbog buke koja je nepodnošljiva, ali to je mali problem u usporedbi sa svime čime se susrećemo. Obratili smo se Državnom inspektoratu u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, a predali smo sudu i zahtjev za hitnom obustavnom radova. Nismo dobili nikakav odgovor. Isto tako obratili smo se i gradskoj upravi koja ne radi svoj posao.

Ovo je primjer kako se ne bi trebalo raditi. Dobio sam informaciju da je gradonačelnik Franković dobio sve informacije vezane uz ove radove, ali nije reagirao. Nadam se da će nam pomoći. Tražimo od institucija da nam pomognu. Pomoć smo potražili i kod nadležne pročelnice. Moju suprugu je primila, razgovarale su pet minuta. Pročelnica je u tom razgovoru tvrdila da je sve po zakonu. Mene nije htjela primiti, govoreći da je u tijeku epidemiju koronavirusa i da nemamo o čemu razgovarati jer je sve po zakonu. Ne mogu vjerovati da nitko nije postavio pitanje kako ćemo mi ulaziti u kuću. Svi koje sam u gradu kontaktirao kazali su mi je da je projekt potpisao netko velik. Ne znam niti tko je potpisao ove radove, niti što će se ovdje dalje dogoditi. Po cijele dana, od sedam sati ujutro pa sve dok radovi traju do pet, šest popodne moram dežurati da ne bi probili zid i počeli s radovima na dijelu zemljišta na kojem imamo pravo služnosti", dodao je Butući i kazao da nema života dok se izvode radovi.

Inače, na mjestu sadašnjeg gradilišta bi trebalo biti izgrađeno 11 stanova i dva nova poslovna prostora, piše Dubrovački dnevnik

Pročitajte više