Video - Ekskluzivni razgovor s koruškim istražiteljem: Vjerujemo da je Sanader otišao zbog Hypo banke

ROLF HOLUB predsjednik je istražiteljskog povjerenstva koruškog parlamenta za aferu Hypo banke boravio je danas u Zagrebu, a posjetio je glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića kao i guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog.

Naravno, glavna tema bila je afera Hypo, a poznato je kako se veći dio afere Hypo odnosi na sumnjive kreditne plasmane u Hrvatskoj. Osobe koje se sve češće spominju bivši su premijer Ivo Sanader kao i Robert Ježić, naftni magnat koji je ujedno i vlasnik Novog lista, te general Vladimir Zagorec. O čemu je razgovarao s Bajićem i Rohatinskim i je li austrijska, kad već hrvatska istraga nije, sve bliže Sanaderu - pokušali smo saznati u ekskluzivnom razgovoru kojeg smo vodili s Holubom danas popodne.

Koja je razlika između istrage koju vodi vaš parlament i istrage koje vodi austrijska policija i odvjetništvo?

Velika je razlika jer policija traži kriminalce kao i razmjere kriminalnih djela dok parlament istražuje odgovornost političara u aferi Hypo i cijelu afera na političkom nivou. Tako istraga za svoj krajnji cilj ima promjenu sistema kako se ovakvi slučajevi ne bi događali u budućnosti. Znači, zanima nas kako kontrolirati banke i političare kao što je bio ovdje slučaj. Zanima nas šira slika odnosno sistem, ne samo ima li nezakonitosti, što zapravo radi policija.

BAJIĆ NAM NIJE REKAO MNOGO

O čemu je bilo govora na sastanku s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem? Jeste li obaviješteni o tijeku istrage te jesu li se eventualno spominjala neka od imena?

Mi smo zaista dosta toga pitali, ali nismo mogli dobiti sve odgovore jer istraga i dalje traje. Bajić nam nije rekao mnogo. Ono što je rekao bilo je da austrijske i hrvatske vlasti surađuju na tom slučaju te rade zajedno na tome. Glavnina istrage vodi se u Austriji. Očekivali smo da će nam Hrvati ponuditi pomoć da rasvijetlimo ovaj slučaj no dogodilo se da su nas Hrvati pitali da mi njima pomognemo. U istragu je uključena i njemačka policija no opet je glavnina na austrijskom dijelu.

Jeste li zadovoljni s informacijama koje vam je dao državni odvjetnik Bajić? Jeste li očekivali više?

Uvijek očekujem više, ali zadovoljan sam. Istraga ide naprijed i radujemo se već dobroj suradnji, ne samo u sljedećih nekoliko mjeseci, nego i u sljedećih nekoliko godina, i u Hrvatskoj i u Austriji.

ISTRAŽUJEMO ZAŠTO JE SANADER OTIŠAO S PREMIJERSKE POZICIJE

Što nam možete reći o sastanku s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim?

Vrlo sam zadovoljan razgovorom s Rohatinskim jer se pokazao kao vrlo susretljiv. Dogovorena je suradnja, a na sva naša buduća pitanja Rohatinski će poslati pismene odgovore.

Vjerujem da ste danas dosta puta spomenuli ime bivšeg premijera Ive Sanadera u oba razgovora? Sanadera spominje i austrijski tisak posebice nakon uhićenja bivšeg predsjednika Uprave Hypo banke Wolfganga Kulterera. Što možete reći o Sanaderovoj ulozi?

Imate dva dijela afera Hypo banke. Jedan je bankarski dio, drugi je politički. Haider i Kulterer su ključevi za poslovanje Hypo banke u Koruškoj jer je Haider otvorio vrata na političkoj razini, a Kulterer na financijskom planu. Na nama je da vidimo tko je sve dogovarao s Haiderom i koja je zapravo uloga Sanadera u tome svemu. U poslovanju Hypo banke kao i prodaji BLB-u.

Je li Sanader broj jedan kada govorimo o političarima u Hrvatskoj kada govorimo o Hypo banci?

Sanader je svakako bio broj jedan. Uostalom on je bio premijer i kao takav na političkoj razini zasigurno je bio broj jedan. Mi trebamo istražiti zašto je Sanader napustio posao premijera. Moguće da je to učinio upravo zbog poslova s Hypo bankom.

NJEMAČKE ISTRAŽITELJE ZANIMA JEŽIĆ!

Koja je uloga Roberta Ježića koji se spominje u pismima bivšeg predsjednika Uprave Hypo banke kao vrlo važan lobist? Može li se govoriti o Ježiću kao broju 2 u aferi Hypo banke kada govorimo o hrvatskom dijelu?

Da, Ježić se zaista spominje u Kultererovim pismima Tilu Berlinu. Mogu potvrditi da istragu u Njemačkoj posebice zanima uloga Ježića u poslu s Hypo bankom. Zanimljiv je slučaj da je postao počasni konzul Njemačke u Hrvatskoj iako je običaj da to budu Nijemci. Ježić je bio vrlo intiman sa Sanaderom što je Kulterer također potvrdio. Ježić je zasigurno bio vrlo utjecajan i vrlo važan u poslovima s Hypo bankom i to ne samo u financijskom dijelu nego i u političkom. On je zaista bio vrlo važan lobist.

Zanimljivo je kako je zapravo Ježić dobio status počasnog konzula Njemačke. Kako vi to komentirate?

Zapravo želim pitati Angelu Merkel što je mislila kada je Ježića postavila kao konzula. Mene to zaista zanima. Upravo sljedećeg tjedna imat ću mogućnost osobno je pitati koji su bili njeni razlozi.

AFERA HYPO BANKE PUNO JE VEĆA NEGO ŠTO SAM OČEKIVAO

Što možete reći o ulozi Vladimira Zagorca. Vjerujem da ste ga spomenuli u razgovoru posebice s odvjetnikom Bajićem?

Zagorec je zapravo začetak cijele afere oko Hypo banke. Posebno se istražuje kako se mogao prati novac preko Lihtenštajna i možda je taj sistem bio upotrijebljen i kod drugih ljudi. Također ispituju se tvrtke Vladimira Zagorca u Beču i Štajerskoj, te posebice u Koruškoj, gdje je gospodin Striedinger možda čak i skrivao Zagorca. Bit će zanimljivo vidjeti rezultate istrage.

Je li istraga dotaknula i bivšeg ministra Matu Granića?

Poznato mi je to ime iz medija, čuo sam dosta o njemu no danas se njegovo ime nije spominjalo.

Nakon dva dana u Zagrebu, što ćete reći kolegama u Austriji? Jeste li saznali nešto novo?

Hrvatska pokazuje odlučnost da riješi ovaj slučaj. Isto tako cijeli ovaj slučaj Hypo banke puno je veći nego što sam očekivao. Istraga će trajati nekoliko godina i ne vjerujem da će se sve otkriti. Ne znamo gdje je završilo oko 10 milijardi eura iz Hypo banke. Mislim da je dio nestao zbog krize, ali vjerujem da je dvije trećine novca u tuđim rukama.

SANADERA NE BI TREBALO BITI STRAH AUSTRIJANACA

Ako sam vas dobro shvatio istraga će trajati godinama?

Da, stekao sam takav dojam.

I za kraj, vezano za Sanaderov današnji dolazak u Austriju je li opravdan njegov strah? Bi li, zapravo Sanader, trebao biti u strahu posebice nakon uhićenja Kulterera?

Ne mislim da je tako. Uostalom ako istraga pokaže njegovu umiješanost, za njega će se pobrinuti Hrvatska, a ne Austrija.

Pročitajte više