LOKALNI IZBORI

VIDEO Filipovićev debakl u Zagrebu. Plenković: Naš rezultat je pobjednički

Foto: Index/Pixsell/Emica Elvedji

INDEXOVI reporteri cijelu večer su izvještavali iz stožera HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Davora Filipovića.

Filipović nije uspio ući u drugi krug, skupio je manje od 9.83% glasova. Šef HDZ-a Andrej Plenković, koji je u kampanji govorio da će Filipović ući u drugi krug, ustvrdio je da je time zadovoljan.

Tko će biti zagrebački gradonačelnik?

Tko će sjediti u gradskoj skupštini?

> REZULTATI IZBORA UŽIVO

> IZVJEŠTAJI IZ STOŽERA

Iz minute u minutu

00:05 Razlaz u HDZ-u

Odmah nakon govora Andreja Plenkovića ljudi su se počeli razilaziti.

23:57 Govori Plenković: Filipović se fantastično profilirao

"Naš rezultat je jako dobar, pobjednički, kada se pogledaju ukupni rezultati HDZ će ponovo izaći kao stranka koja će u iduće četiri godine imati najviše župana, gradonačelnika i općinskih načelnika", izjavio je Plenković u zagrebačkom izbornom stožeru HDZ-a i čestitao svima koji su sudjelovali na izborima, te posebno zahvalio sugrađanima koji su dali povjerenje kandidatima HDZ-a i partnera.

Drago mu je što su četiri HDZ-ova kandidata izravno u prvom krugu pobijedila u izborima za župane, te što u drugi krug u osam županija kandidati HDZ-a ulaze s uvjerljivim vodstvom.

Posebno je izdvojio dobre rezultate Garija Cappellija i Anđelka Stričaka u Primorsko-goranskoj i Varaždinskoj županiji, a čestitao i Ivanu Radiću u Osijeku i Vici Mihanoviću u Splitu.

Što se tiče HDZ-ova kandidata u zagrebu Davora Filipovića, Plenković je naglasio da je on za stranku nova kvaliteta, da se fantastično isprofilirao u kampanji, te da su dobili političara pravog formata za velike utakmice.

"HDZ je druga lista na razini Zagreba, što je izrazito dobro, to je nova generacija HDZ-ovih političara u Zagrebu i vjerujem da će oni radom na terenu u sljedećim godinama stjecati više iskustva i nuditi još bolja rješenja za Zagreb", rekao je Plenković.

23:55 Govor Filipovića: Ispričavam se svim protukandidatima

"Hvala svima koji su mi dali glas. Ispričavam se svim protukandidatima ako sam rekao koju riječ previše. Ostvarili smo duplo bolji rezultat nego na prošlim lokalnim izborima. Čestitam Tomislavu Tomaševiću", rekao je Filipović.

23:52 Govori Mislav Herman

"Čestitamo Tomislavu Tomaševiću. HDZ je zadovoljan rezultatom, mi smo druga snaga u Zagrebu. Što se tiče Davora Filipovića, on je ostvario gotovo dvostruko bolji rezultat nego na prošlim izborima. Nastupili smo s novim licima, s novim vodstvom, mi smo na početku jedne nove priče. Nošeni rezultatima s parlamentarnih izbora, idemo dalje. Od sutra počinje kampanja za sljedeće izbore", rekao je Herman.

22:35 Prvo govori Filipović, a onda Plenković

Andrej Plenković trebao bi se obratiti javnosti oko 00:10, a prije njega govor u 23:55 će održati gubitnik Davor Filipović. Oba govora prenosit ćemo uživo na Indexu.

22:48 Škoro ulazi u drugi krug, Filipović i dalje ispod 10%

U Zagrebu je obrađeno gotovo 60% glasova. Prema najnovijim rezultatima, u drugi krug umjesto Jelene Pavičić Vukičević (12.09%) ulazi Miroslav Škoro (12.23%). HDZ-ov Filipović je i dalje na četvrtom mjestu s 9.91% glasova.

22:40 Milić kaže da bi ulazak u drugi krug bio "simbolički uspjeh"

"Filipovićev ulazak u drugi krug za nas bi bio i simbolički uspjeh", rekao je glasnogovornik vlade i HDZ-ovac Marko Milić.

22:30 Filipović je pao ispod 10% glasova

U Zagrebu je obrađeno više od 48% glasova. Tomislav Tomašević osvojio je 43.73 posto glasova, s 12.41 posto slijedi Jelena Pavičić Vukičević, a Miroslav Škoro je na trećem mjestu s 12.20 posto, dok je Davor Filipović (HDZ) na četvrtom mjestu s 9.85 posto.

22:05 Obrađeno više od četvrtine glasova. Tomašević uvjerljivo vodi, Filipović četvrti

U Zagrebu je obrađeno nešto više od 27% glasova. Uvjerljivo vodi Tomislav Tomašević s 42.46% glasova, druga je Jelena Pavičić Vukičević s 13.31%, treći je Miroslav Škoro s 12.57% glasova, a četvrti je Davor Filipović s 10.04% glasova. 

21:37 Njonjo: To nije nikakav debakl

"Moram reći da smo izuzetno zadovoljni. Od 20 županija u 15 županija HDZ-ovi kandidati su na prvom mjestu. U pet je izgledno da neće biti drugog kruga, a u 10 ulazimo kao favoriti i pobjednici u drugi krug. U dvije županije smo ušli u drugi krug s drugog mjesta, a u tri županije naši kandidati neće biti u drugom krugu. Dakle, sjajni rezultati, bolji nego 2017. godine, tim više što u većim gradovima uvjerljivo vodimo u prvom krugu. Kao što sam i najavio, ponovo će karta Hrvatske biti plava i to me jako raduje", rekao je Jandroković.

Na novinarsku konstataciju da je HDZ doživio debakl u Zagrebu Njonjo je rekao: "Ne razumijem, kako to mislite debakl? To nije debakl HDZ-a, mi smo na zadnjim izborima za gradonačelnika imali 5%, na ovim je više od 10%, barem za sada. Rezultati za Skupštinu su na razini od prije 4 godine, dakle to nije nikakav debakl, tim više što se naš kandidat još uvijek nada i bori za drugi krug."

21:30 Čeka se izjava Njonje

Oko 21:40 Gordan Jandroković trebao bi komentirati prve rezultate izbora.

21:20 Aladrović: Možemo biti apsolutno zadovoljni

HDZ-ov ministar Aladrović rekao je da stranka može biti apsolutno zadovoljan jer je Filipović ostvario puno bolji rezultat za gradonačelnika nego na prošlim lokalnim izborima.

"Praktično cijela Slavonija je i dalje plava, Dalmacija je i dalje plava", rekao je Aladrović

21:15 Tomašević raste, Filipović opet pao na 4. mjesto

Prema prvim privremenim rezultatima izbora na obrađenih 4.95% biračkih mjesta, Tomislav Tomašević osvojio je 41.69% glasova. Druga je Jelena Pavičić Vukičević s 15.70%, treći je Miroslav Škoro s 11.34%, a četvrti HDZ-ovac Davor Filipović s 10.07%.

20:59 Objavljeni prvi rezultati izbora, Filipović je treći

Prema prvim privremenim rezultatima izbora na obrađenih 2.64% biračkih mjesta, Tomislav Tomašević osvojio je 40.68% glasova. Druga je Jelena Pavičić Vukičević sa 16.57%, treći je Davor Filipović s 11.03%, a četvrti Miroslav Škoro s 10.44%. Ove rezultate treba uzeti s velikom rezervom obzirom na to da je obrađeno vrlo malo biračkih mjesta.

20:45 Njonjo: Hrvatska će se opet zaplaviti

"Mi smo zadovoljni s onim što smo vidjeli. U drugi krug ulazimo kao izraziti favoriti u Osijeku, u Splitu smo sigurni, a u Rijeci i Zagrebu se još borimo. Ako usporedimo s prošlim izborima, vidimo da smo i bolje prošli, naše skupštinske liste uglavnom vode. Naše informacije s terena govore da će se Hrvatska ponovno 'zaplaviti'", rekao je Gordan Jandroković Njonjo.

"Očito je da značajan broj birača želi promjenu i to se vidi po rezultatu gospodina Tomaševića, ali mi smo tu kako bismo ostvarili dobar rezultat. Po prvim rezultatima, je rezultat gospodina Ostrogovića bolji od rezultata Staničića prije četiri godine. Sasvim sigurno očekujemo odličan rezultat Garija Cappelija u Primorsko-goranskoj županiji. Očito je da su lijevi birači birali Možemo!, a vidimo i da SDP gubi svoj status, HDZ je trenutno puno snažniji nego SDP u velikim gradovima", rekao je Njonjo.

20:30 Kosor: Ako Filipović ne uđe u drugi krug, to će biti loše za Plenkovića

"Ako se dogodi da kandidat HDZ-a ne uđe u drugi krug u izborima u Zagrebu, to će biti loš rezultat za HDZ, ali i za Andreja Plenkovića. Zbog toga što je Filipović njegov osobni izbor i zbog toga što ga je praktički vodio za ruku. Osobno se izložio, čini mi se kao ni jedan predsjednik stranke dosad u tom smislu", rekla je bivša predsjednica HDZ-a i bivša premijerka Jadranka Kosor komentirajući rezultate izlaznih anketa, koji su loši za Davora Filipovića.

"Ako Davor Filipović ne uđe u drugi krug, to će biti veliki upitnik nad odabirom osobno predsjednika stranke", dodala je.

20:15 Medved: Ne možemo govoriti ni o kakvom porazu

"Sve općine, gradovi i županije koje su dosad bile pod vlašću HDZ-a bit će to i ubuduće. To je taj iskorak HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem. Imamo dobar rezultat u županijama, u Splitu, u Osijeku. Pratimo i Rijeku, još uvijek nije isključen ulazak našeg kandidata u drugi krug. Vjerujemo da će i u Zagrebu naš kandidat Davor Filipović ući u drugi krug. Ovo su još samo izlazne ankete. Ne možemo govoriti ni o kakvom porazu ni o kakvom teretu za premijera Plenkovića. Mi vjerujemo da će Filipović ući u drugi krug i u tom prostoru dodatno predstaviti svoje sposobnosti", rekao je Medved.

O kampanji u drugom krugu rekao je: "Sva ona bitna pitanja, počevši od gospodarskog rasta do obnove Zagreba. Nažalost, svjedočili smo skretanju kampanje na manje važna pitanja. Filipović je cijelo vrijeme usmjeravao kampanju prema bitnim pitanjima za grad Zagreb, to je bitna razlika između njega i ostalih kandidata." 

20:00 Stigle su nove izlazne ankete, Filipović i dalje četvrti

Stigle su nove izlazne ankete, ali nema promjene u poretku vodećih kandidata: Tomašević je na 48.18%, Jelena Pavičić-Vukičević na 11.38%, Miroslav Škoro na 11.23%, Davor Filipović na 10.24%, Joško Klisović na 6.13%, Vesna Škare Ožbolt na 3.79%, Zvonimir Troskot na 3.77% i Davor Nađi na 2.21%.

19:55 Čeka se izjava Tome Medveda

Rezultate izlaznih anketa u 20:15 trebao bi komentirati ministar branitelja Tomo Medved.

19:40 Božinović: Noć je tek počela

"Sva tri kandidata su unutar jedan posto razlike, tako da je očito da je borba za drugi krug potpuno otvorena. Davor Filipović je poduplao rezultat HDZ-a na prošlim izborima za Zagreb. Noć je tek počela", rekao je Davor Božinović za Media Servis.

19:12 Željko Reiner: Mediji su šest mjeseci proglašavali Tomaševića za sigurnog pobjednika

HDZ-ov Željko Reiner komentira rezultate izlaznih anketa, po kojima je HDZ-ovac Filipović tek četvrti u Zagrebu.

"U Zagrebu su neki mediji najmanje šest mjeseci unaprijed proglašavali Tomislava Tomaševića za favorita i sigurnog pobjednika, sada to baš nije tako, i naš kandidat Filipović je tu negdje otprilike i vjerujem da će ući u drugi krug", rekao je Reiner pa dodao: "To su izlazne ankete i one nikada nisu ono što su rezultati na izborima", dodao je .

19:01 Stigao Ćorić

U središnjicu HDZ-a stigao je ministar Tomislav Ćorić.

19:00 Objavljene su izlazne ankete za Zagreb, Filipović tek četvrti 

Po izlaznim anketama IPSOS-a, Tomašević ima 48.61% glasova, Jelena Pavičić Vukićević ima 11.49% glasova, Škoro 11.35%, Filipović 10.29%, a Klisović 6.14%, Joško Klisović 6.1%, Vesna Škare Ožbolt 3,60%, Zvonimir Troskot 3,52% i Davor Nađi 1.99%.

18:37 Došao Plenković

U središnjicu HDZ-a stigao je premijer i šef stranke Andrej Plenković. Nedugo nakon njega stigao je i HDZ-ov eurozastupnik Karlo Ressler.

18:35 Stigao Željko Reiner

U HDZ je došao i potpredsjednik sabora Željko Reiner.

18:30 Pogledajte dolazak Filipovića i Grlića Radmana u stožer HDZ-a

18:28 Došao Grlić Radman

U Filipovićev stožer došao je i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

18:25 Stigao Filipović

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović stigao je u stranačku središnjicu. 

18:20 Došli Jandroković i Božinović

U HDZ-ov stožer stigli su predsjednik sabora Gordan Jandroković Njonjo, potpredsjednik vlade Davor Božinović i ministrica turizma Nikolina Brnjac.

17:55 Medved stigao u središnjicu

U središnjicu HDZ-a stigao je ministar branitelja Tomo Medved.

17:45 U HDZ-u nema nikog osim volontera

Zasad su u središnjici HDZ-a samo volonteri, njih osmero. 

> Pratite Indexovu izbornu emisiju uživo

> Ostale vijesti o izborima pratite na tagu lokalni izbori

...

Primajte na mail prijelomne vijesti čim se dogode. Pretplatite se na Index Newsletter.

Pročitajte više