Video: Fritzl osuđen na doživotni zatvor!

NA SUDU u Sankt Pöltenu danas je izrečena presuda austrijskom monstrumu Josefu Fritzlu. Fritzl je, između ostalog, proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja sina Michaela te je osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora za taj zločin. Proglašen je krivim i po svim ostalim točkama optužnice, a sud je odredio kako će doživotno biti smješten u psihijatrijsku ustanovu. Fritzl će idućeg mjeseca proslaviti 74. rođendan.

Fritzl je krivim za ubojstvo djeteta proglašen na osnovu svog jučerašnjeg potpunog priznanja krivnje. Porota je ocijenila i kako je kriv za zlostavljanje, incest, silovanje, zatočeništvo i držanje u ropstvu. Fritzlov izraz žaljenja nije utjecao na visinu izrečene mu kazne.

Fritzl će biti pod stalnim nadzorom kako ne bi pokušao izvršiti samoubojstvo

Glasnogovornik suda u Sankt Pöltenu Franz Cutka je rekao kako će Fritzl do svoje smrti biti smješten u "ustanovu za psihički poremećene zatvorenike". Dodao je kako je presuda Fritzlu konačna, kako se na nju ne može žaliti i kako istog trena stupa na snagu.

Fritzl će prvo biti poslan u psihijatrijski centar u Beč, gdje će započeti njegovo podvrgavanje terapiji kako više ne bi bio opasan po svoju okolinu. Fritzl će biti pod stalnim nadzorom kako ne bi pokušao izvršiti samoubojstvo.

> Video - Fritzl: Kriv sam, tek sad vidim koliko sam bio okrutan prema Elisabeth!

> "Da je Fritzl monstrum, ubio bi Elisabeth i djecu, a ne bi im donosio darove za Božić"

"Ne mogu promijeniti ono što sam učinio, ali mi je zbog toga izrazito žao"

U svojem posljednjem obraćanju sudu je Fritzl rekao: "Žao mi je. Ne mogu promijeniti ono što sam učinio, ali mi je zbog toga izrazito žao. Žalim iz dubine svog srca". Za razliku od prva tri dana suđenja, danas se Fritzl nije krio iza plavog fascikla.

Porota koja je odlučivala o presudi Fritzlu morala je odgovoriti na sljedeća pitanja: Je li Fritzl kriv za smrt sina Michaela zato što mu nije dove liječničku pomoć? Je li Fritzl kriv za držanje Elisabeth u ropstvu, zatočeništvu i zlostavljanje, s obzirom da ju je devet mjeseci držao na lancu? Je li Fritzl prijetio Elisabeth? Je li kriv za silovanje svoje kćeri? Je li Fritzl kćer seksualno zlostavljao? Je li je tukao? Je li je tjerao da s njim odglumi scene iz porno filmova? Je li kriv za držanje troje njihove zajedničke djece u zatočeništvu i prijetnje djeci? Je li prijetio Elisabeth i djeci da će ih ubiti ako pobjegnu i otkriju njegovu mračnu tajnu? Je li kriv za incest? Je li kriv za silovanje?

Dr. Heidi Kastner: Fritzl je lud koliko i vi ili ja

Dr. Heidi Kastner, forenzička psihijatrica koja je napravila vještačenje Fritzla, za BBC je rekla:  "Vrlo je ljubazan i miran čovjek. Nije lud, normalan je. Lud je koliko i vi ili ja. Velika je razlika između `biti lud` i `biti poremećen`. On ima poremećaj osobnosti".

Dodala je kako je Fritzl samog sebe uspio uvjeriti kako je njegov život s Elisabeth "nešto sasvim normalno". "Za njega je to bilo kao i svaka druga veza između dvoje odraslih. Na neki način, to je vidio kao svoj drugi brak", navela je Kastner.

Psihijatrica je također navela kako je na Fritzlovo ponašanje uvelike utjecalo teško djetinjstvo. "Majka ga je zlostavljala. Odlazila bi bez da bi znao hoće li se ikad vratiti. Možda bi mu i bilo bolje bez nje".

"U Austriji vladaju šok, sram i poricanje"

Psihologinja Eva Muenker Kramer je rekla kako je Fritzl svojim ponašanjem "posramio cijelu naciju". "U Austriji vladaju šok, sram i poricanje", ocijenila je Kramer. Doživotnoj zatvorskoj kazni za monstruma nadali su se ne samo stanovnici Amstettena, već i cijela Austrija.

Elisabeth Fritzl došla na suđenje ocu: "Morala sam to učiniti, treba platiti za sve što je učinio!"

Nakon brojnih medijskih nagađanja o tome je li Elisabeth Fritzl bila u sudnici tijekom očeva očitovanja o optužbama koje mu se stavlja na teret, neimenovani sudski izvor je novinskoj agenciji AP potvrdio da je Elisabeth na sudu bila čak dva dana. Isti je izvor rekao kako je vjerojatno upravo Elisabethina prisutnost potakla Fritzla na potpuno priznanje krivnje.

Da je Elisabeth Fritzl tražila da joj se dozvoli prisustvovanje suđenju, danas je novinarima konačno službeno potvrdila i njena odvjetnica Eva Plaz. Elisabeth je rekla: "Morala sam to učiniti zbog svog sina Michaela. Moj otac treba platiti za sve što je učinio!". Michael je, podsjetimo, zbog bolesti i nepružanja liječničke pomoći preminuo svega tri dana nakon rođenja.

Elisabeth se sprema napisati knjigu o svom životu?

Prema pisanju austrijskog Kuriera, Elisabeth je u sudnici sjedila u zadnjem redu, a na suđenje je, osim da bi vidjela oca, došla i kako bi prikupila podatke sa suđenja za knjigu koju planira napisati. Elisabethina prisutnost je sve iznenadila, budući da je riječ o specifičnom suđenju na kojem je umjesto ispitivanja svjedokinje pušten njen video iskaz i to sve samo kako se ne bi morala ponovno naći oči u oči.

"Elisabethina je prisutnost snažno utjecala na Fritzla"

"Ako je Elisabeth bila u sudnici onda je njezina prisutnost očito snažno utjecala na Fritzla. Nisam je vidio, ali ni ne mogu sve vidjeti", rekao je jučer Fritzlov odvjetnik Rudolf Mayer, dodajući kako je i njemu poznato da su u specijalnoj čekaonici za žrtve koja se nalazi u sklopu sudnice bile tri osobe.

Mayer je rekao kako misli da je moguće da se Elisabeth uistinu susrela s ocem, jer se jučer, osim njegovog iznenadnog sloma i priznanja, dogodilo još nešto čudno - iako mu je psihijatar bio na raspolaganju sve ovo vrijeme, Fritzl je tek nakon jučerašnjeg ročišta zatražio razgovor s njim.

Fritzlov odvjetnik Rudolf Mayer je danas prilikom dolaska na sud novinarima rekao kako je zbog slučaja zaprimio nove prijetnje smrću.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više