Video - Google Latitude: Zaboravite privatne detektive i špijunirajte sami

U UTORAK je Google pokrenuo Google Latitude, novu u nizu aplikacija koje nekima olakšavaju život, a nekima ga čine noćnom morom.

"Aplikacija za špijuniranje", kako je od milja prozvana, povezana je s kartom Google Maps i omogućava vam da u bilo kojem trenutku vidite gdje se nalaze članovi vaše obitelji, prijatelji ili nevjerni bračni partneri.

Google korisnicima ove aplikacije ipak jamči potpunu privatnost - uvid u vašu lokaciju morate odobriti, lokaciju možete sakriti, a aplikaciju po potrebi možete i ugasiti. Preciznost procjene točne lokacije je ograničena na krug od stotinjak metara.

Upute za "špijuniranje"

Nakon što na svoj mobilni uređaj instalirate spomenutu aplikaciju, prijatelje možete dodati iz svog adresara ili im poslati pozivnicu putem e-maila. Uvid u njihovu lokaciju imat ćete tek nakon što odobre vaš zahtjev. Ipak, trebalo bi dva puta razmisliti prije nego što ionako sumnjičavoj supruzi ili suprugu odbijete takav zahtjev - moglo bi to biti dolijevanje ulja na vatru.

Svoju lokaciju možete namjestiti i ručno, a možete je i ograničiti na to da se pokazuje samo šire područje - primjerice, grad, ali ne i ulica u kojoj se nalazite. Google Latitude omogućava da u svoj status upišete poruku za prijatelje, a direktno je povezan i s aplikacijom Google Talk.

I.M.
Foto: Google Latitude

Pročitajte više