Video: Google uveo "real-time" pretragu



GOOGLE je najavio uvođenje nove opcije u svoje pretraživanje, pokušavajući tako preduhitriti moguću prijetnju novih servisa u razvoju kao što su Facebook ili Twitter.

Nova opcija, koju Google zove "real-time pretragom", korisnicima bi trebao pružiti svježe informacije o bilo kojem pojmu koji se pretražuje. U tijeku sljedećih dana, svi koji budu pretraživali Google moći će uz tradicionalne rezultate pretrage vidjeti i seriju poruka s društvenih servisa, medijskih portala i blogova.


Dio šireg plana

Potez je dio šireg Googleovog plana za ubrzavanjem pretrage, ali istodobno i pokušaj ranog doskakanja konkurenciji. U dobu u kojemu se informacije obnavljaju dosad nezabilježenom brzinom, brojni su korisnici umjesto Googlea počeli koristiti i druge servise kako bi bili u tijeku s događajima u realnom vremenu.

Google radi na praćenju medijskih stranica, ali i surađuje s Twitterom, MySpaceom i Facebookom kako bi svojim korisnicima pružao brzi uvid u razvoj događaja na tim stranicama.

Konkurencija

Neki su analitičari upozorili da bi Facebook i Twitter u budućnosti mogli postati snažni rivali Googleu, upravo zato što je na njima moguće iznimno brzo dobivati informacije iz cijelog svijeta, bez čekanja na službene objave. Ovaj je potez očigledan pokušaj sprečavanja gubitka primata kao prve referentne točke za pretragu bilo kojeg pojma.


Novi Googleov servis neće koristiti informacije koje korisnici drugih servisa budu označili kao privatne. Dodatno pitanje je kakav utjecaj će nova tehnologija imati na oglašavanje na Googleu. Tvrtke su dosad potrošile puno novaca i vremena kako bi osigurale da im stranice budu kompatibilne s Googleom, te da na taj način njihove reklame budu među prvim rezultatima pri pretragama. Neki pretpostavljaju da bi u budućnosti moglo biti moguće da tvrtke odustanu od starog i pređu na novi sustav oglašavanja, pri kojemu će ciljati na događaje u realnom vremenu. 

Naočale

Zajedno s "real-time" pretragom, Google je danas predstavio i novu aplikaciju, zvanu Google Goggles (naočale), koji će korisnicima mobilnih uređaja koji koriste Googleov operativni sustav Android omogućiti da bilo gdje u svijetu snime fotografiju i odmah na internetu pretraže što se nalazi na njoj.

Ultimativni cilj Googlea je učiniti svaku sliku dostupnom za identifikaciju, iako dodaju da je program još u eksperimentalnoj fazi. Zanimljiv dodatak programu je prepoznavanje teksta, što će korisnicima, recimo, omogućiti da snime posjetnicu i kontakte s nje odmah spreme u adresar.

Pročitajte više