VIDEO Gotov splitski Pride: U povorci sudjelovalo više stotina ljudi, nije bilo nikakvih incidenata

Foto: Index

U 18 sati u Splitu počeo je osmi po redu Split Pride. Okupljanje je počelo u 17 sati u Đardinu. Pride organizira ujedinjena Splitska LGBITQ scena koja se sastoji od više udruga. Više stotina ljudi sudjelovalo je u povorci koja je krenula iz Đardina u 18 sati pa se preko Rive i Pjace pola sata kasnije opet vratila u Đardin. U povorci je, prema prvim procjenama, sudjelovalo nešto više od 200 ljudi. Nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

>> Tijek događaja:

18:50 Gotov je osmi po redu splitski Pride. Nikakvih incidenata nije bilo, sve je prošlo u najboljem redu.

18:40 Mirta Barić, jedna od organizatorica, obratila se okupljenima: ''Jako sam ponosna vidjeti svoj grad u duginim bojama makar na jedan dan.''

Zahvalila je volonterima, organizatorima, udrugama, ugostiteljskim objektima koji su podržali organizaciju te svima koji su došli.

''Želimo skrenuti pažnju na potrebu prihvaćanja manjina. I to ne samo LGBT zajednice nego svih manjina. Mi smo tu svaki dan i unutar svoja četiri zida i izvan njih. Hodamo za ljubav svaki dan unatoč onima koji nam ne priznaju ljubav'', rekla je.

18:34 Povorka se vraća u Đardin, odnosno u ograđeni dio s obzirom na to da je tu i Fan zona za Svjetsko prvenstvo

18:20 Nakon Rive, povorka je došla na Pjacu.

18:10 Povorka je stigla na Rivu. U povorci je više stotina ljudi. Brojni turisti gledaju i fotografiraju.

18:05 Na skupu je i čelnik Nove ljevice Dragan Markovina.

''Nekoliko godina nisam dolazio na Pride, no ove godine sam odlučio ponovno doći zbog novonastale situacije. Pritom mislim na konzervativne revolucije koje se događaju i rasprave oko Istanbulske konvencije. Ovo je stvar ne građanske hrabrosti nego izbora da pokažemo da se tome odupiremo'', kaže Markovina za Index.

18:02 Počela je povorka.

17:55 ''Splitski SDP od prve godine podržava Pride. Splitski SDP u prvom redu podržava ljudska prava. Treba naglasiti da u najrazvijenijim gradovima gdje su tehnološka postignuća na vrhuncu, ljudska prava, pa tako i ona LGBT osoba, najbolje su zaštićena. Pozvali smo gradonačelnika da se pridruži ovogodišnjoj povorci te da pokaže kako je Split grad za sve'', kaže Goran Kotur iz splitskog SDP-a.

17:50 ''Ne očekujemo gradonačelnika, ali bi bilo lijepo da nam se pridruži'', kaže Nikolina Banić za Index.

17:40 Izjava jedne od organizatorica Pridea, Nikoline Banić iz inicijative Bitcherin:

''Pitaju nas zbog čega organiziramo Pride, a ja pitam: Ako smo 364 dana u svoja četiri zida, možemo li jedan dan izaći na ulicu? Postane zagušljivo u ta četiri zida'', kaže Banić aludirajući na nevidljivost LGBTIQ zajednice.

''U zadnje vrijeme je popularno hodati, a ljubav je vrijednost koja stoji u samom korijenu Pridea'', kaže Banić.

17:36 Grad je pun turista, nema naznaka da je Pride osim što ima jako puno policajaca u uniformi i civilu, javlja naša reporterka s terena.

17:35 Pripremljen je cijeli niz transparenata. Evo nekih:

17:30 Oko 17 sati počelo je okupljanje u Đardinu. U neposrednoj blizini se nalazi navijačka Fan zona.

Pročitajte više