VIDEO Gradonačelnik Tomašević: Stanje je nešto gore nego što sam očekivao

Screenshot: Index

NOVI zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević preuzeo je dužnost od zamjenice gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević.

U Gradskom poglavarstvu dočekan je pljeskom, a potom je sa zamjenicima iza zatvorenih vrata obavio službenu primopredaju vlasti.

Nakon sastanka se sa svojim pročelnicima obratio se javnosti. 

"Završili smo sastanak o primopredaji. Sastanak je bio otvoren i konstruktivan, hvala na tome. Dobili smo 2000 stranica izvješća, trebat će nam neko vrijeme za to. Financijsko stanje nije dobro, već danas ćemo se baviti time, imat ćemo sastanak s pročelnicom. Optimistični smo, vjerujemo da ćemo da prebroditi izazove", rekao je Tomašević na početku obraćanja.

Što to znači da financije nisu dobre?

"Financijska situacija nije dobra"

"Dobili smo rješenje o izvršenju proračuna za prošlu godinu i neke podatke za ovu. Generalno, financijska situacija nije dobra. Voljeli bismo proći sve s pročelnicom pa ćemo govoriti dalje u javnosti. Ne bih sada o detaljima jer vam to neće dati punu sliku zbog drugih varijabli koje isto treba uzeti u obzir", kaže.

 

"Vjerujem da ćemo vrlo brzo pohvatati konce, ali za neke stvari će nam trebati vrijeme", rekao je. Najavio je i sastanke s upravama tvrtki u sastavu Holdinga.

"Mi ćemo dati sve od sebe i vjerujemo da do poskupljenja neće doći. Postoji rješenje za ovu situaciju, detaljnije ćemo o tome govoriti u sljedećim danima", kaže.

Razgovori sa SDP-om

"Razgovori sa SDP-om su dobri, još nisu gotovi. Razgovaramo o programskoj suradnji, o cijevima koje moramo ostvariti, isto tako o pozicijama u Skupštini. Konstituirajuća sjednica će biti 17. lipnja, do tada svi razgovori moraju biti završeni", kazao je. 

Pitaju ga je li mu Pavičić Vukičević dala neke savjete.

Bilo je nekih savjeta, bilo je konstruktivno i otvoreno. Neke savjete bih ipak zadržao za sebe", rekao je Tomašević. "Velik teret je na ZET-u, kredit od pola milijarde, to su neke stvari kojima ćemo se baviti sljedećih dana".

"U nizu europskih metropola je javni prijevoz subvencioniran, negdje i 100 posto. Vjerujemo da imamo rješenje za probleme", kazao je. 

"Nešto je gore nego što sam očekivao, ali ne bih pretjerivao"

Je li gore nego što je očekivao?

"Nešto gore je, ali ne bih pretjerivao", kaže.

 

"Važno je da žičara ne stvara preveliku buku. Ja nisam htio ovakvu žičaru. Problem je ako žičara ne ostvaruje nikakve prihode, zato nam je u interesu da se to što prije riješi."

Upitan je ima li već nasljednika na mjestu pročelnika za obrazovanje umjesto Ivice Lovrića koji je podnio ostavku.

"Danas ćemo donijeti odluku o novom pročelniku, o tome ćemo obavijestiti javnost", odgovara.

Danas će se čuti s Plenkovićem

"Dogovorili smo da se danas čujemo. Nadamo se da ćemo se uskoro sjesti oko svih bitnih pitanja gdje je nužna suradnja Grada i države", kazao je. Dodao je kako je izrazio želju i za sastanak sa šefom fonda za obnovu Vanđelićem te da ta želja postoji i s druge strane. 

"Još jednom se ispričavam na jutrošnjem kašnjenju, vjerujem da ste doznali o čemu se radi. Zahvaljujem drugoj gospođi koja je izašla iz tramvaja kad je gospođi pozlilo da se još ne ozlijedi. To je duh Zagreba koji bih volio da bude i dalje. Hvala i djelatnicima Gradskog poglavarstva, mi ćemo se svakako danas obratiti zaposlenicima gradske uprave i gradskih tvrtki. Hvala, susretat ćemo se i dalje, veselim se. Idemo zajedno dalje, vjerujem u bolju budućnost", kazao je. 

Primopredaja

Jutros u 8 počela je primopredaja izvršnih ovlasti gradonačelnika Zagreba, između dosadašnje zamjenice gradonačelnika, ujedno i obnašateljice dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelene Pavičić Vukičević i novoizabranog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

Pavičić Vukičević trebala bi Tomaševiću predati izvješće u kojem bi trebao dobiti informacije o preuzetim i nepodmirenim obvezama Grada Zagreba.

Tko je na primopredaji vlasti?

Tomašević je na sastanak došao sa svojim zamjenicima, Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, a dočekala ga je Jelena Pavičić Vukičević zajedno s pročelnicom Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik te pročelnicom Stručne službe gradonačelnika te Andreom Šulentić.

Pavičić Vukičević trebala bi Tomaševiću predati izvješće u kojem bi trebao dobiti informacije o preuzetim i nepodmirenim obvezama Grada Zagreba te planiranim i nedovršenim aktivnostima i projektima. 

Pogledajte snimku dolaska Tomaševića u zgradu gradske uprave.

Pročitajte više