VIDEO Hasanbegović o spolnom zlostavljanju: Tu temu je nametnula jugo celebrity scena

ODRŽANA je zajednička sjednica Odbora za ravnopravnost spolova, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za informiranje, informatizaciju i medije organizirana povodom aktualnih slučajeva spolnog uznemiravanja na fakultetima i HRT-u. "Što institucije mogu učiniti da bi spriječile spolno zlostavljanje?", bila je tema sjednice.

Nakon uvodnih izlaganja riječ je uzeo Zlatko Hasanbegović.

"Rasprava je banalizacija i trivijalizacija javnog i političkog života. Odgovor o načinima zaštite od seksualnog uznemiravanja je banalan. Treba provoditi zakone kao i za bilo koje druge patologije. I rasprave lišiti ideologije. Ova je rasprava instrumentalizacija u svrhu obračuna u akademskoj zajednici. Ova tema se pojavila u hrvatskom javnom životu tek kada se u Beogradu pojavio slučaj Mike Aleksića i kada je uspostavljena jugo celebrity scena koja je to nametnula. I onda se otvorila Pandorina kutija. Pola stoljeća postoji problem spolnog uznemiravanja, gospođi dekanici je Mika Aleksić trebao otvoriti oči da otvori određene procedure", rekao je Hasanbegović i dodao:

"Jedan profesor je poslužio u funkciji obračuna. Zašto ne znamo imena ostalih prijavljenih s Odsjeka za povijest?" upitao je Hasanbegović, aludirajući na slučaj umirovljenog profesora s Filozofskog fakulteta Drage Roksandića u Zagrebu kojeg je pet studentica optužilo za seksualno uznemiravanje.

Na to je reagirala Mostova Marija Selak Raspudić:

"Nakon pompozne replike moram vas podsjetiti da je ova zajednička sjednica organizirana prije tri tjedna, prije no što se o tom slučaju počelo pisati i nikako se s njime ne može dovoditi u vezu. Moguće je da ste vi taj koji instrumentalizirate raspravu u svrhu vlastite promocije", rekla je.

HDZ-ova Vesna Bedeković priprijetila je Hasanbegoviću opomenom jer koristi raspravu u krive svrhe.

Hasanbegović je replicirao:

"Ne budimo licemjeri. Zašto se drže u tajnosti imena ostalih profesora. Isto je i s HRT-om, radi se o obračunu klanova, a ne odgovoru na problem...", rekao je.

Marija Selak Raspudić ironično mu je uzvratila:

"Znam da Hasanbegović gaji osobitu ljubav prema kazalištu, ali ovdje nije riječ o predstavi. U odborima smo postavljeni sukladno legitimitetu i volji naroda. Tko je ili nije otvorio Pandorinu kutiju, ostaje povjesničarima da razjasne. Sami ste priznali da je kutija otvorena i mi trenutno razgovaramo o žrtvama studenticama, što jest ozbiljan institucionalni problem", rekla je Selak Raspudić.

Pročitajte više