VIDEO Holivudski moćnik Weinstein predao se policiji, odgovarat će za silovanje i zlostavljanje

Hina/EPA

BIVŠI holivudski producent Harvey Weinstein predao se njujorškoj policiji, javljaju američki mediji.

Tužitelji na Manhattanu optužit će ga za silovanje prvog i trećeg stupnja u jednom slučaju te prisiljavanje na seksualni čin u drugom slučaju, javlja CNN. Očekuje se da će mu biti određena jamčevina od 2 milijuna dolara.

>>Tvrtka Harveyja Weinsteina ide u stečaj nakon više od 70 optužbi za seksualno zlostavljanje

Žene koje su prošle godine ispričale svoja neugodna iskustva s Weinsteinom za tjednik New Yorker i list New York Times navele su brojne optužbe među kojima je silovanje, seksualno napastovanje i uznemiravanje. U nekim slučajevima Weinstein im je navodno nudio da će im platiti ili ih prisilio na šutnju.


Video: Ruptly

Mnoge žene kazale su da su, nakon što su se požalile na Weinsteinovo ponašanje, u Hollywoodu ignorirane te su izgubile šanse za posao. Neke su navele da su im karijere uništene. Weinstein je opetovano opovrgavao optužbe za prisiljavanje na seksualne odnose.

"Danas smo korak bliže pravdi"

"Ja i brojne njegove žrtve bile smo odustale od nade da će silovatelj odgovarati pred zakonom. Prije dvadeset godina zaklela sam se da ću to ispraviti. Danas smo korak bliže pravdi", izjavila je glumica Rose McGowan.

"'Jedan poziv i gotova si', 'Imam oči i uši posvuda', 'Ja sam Harvey Weinstein, znaš za što sam sposoban' - toga više nema", objavila je na Twitteru novinarka New York Timesa Jodi Kantor, pobrojavši neke od Weinsteinovih prijetnji.

Izvješća o Weinsteinovu nasilju nad ženama pokrenula su lavinu sličnih optužbi protiv drugih holivudskih zvijezda, televizijskih novinara i drugih moćnih ljudi. Mnogi od njih otpušteni su ili su dali ostavke.

Bujica optužbi potaknuo je pokret MeToo, u kojem su predstavljene žene iz svih grana industrije koje su iskusile seksualno uznemiravanje ili napastovanje na poslu.

Pročitajte više