VIDEO Horvat brani Frku kojem je država obnovila stan: Dogodila se samoobnova

Screenshot: Index

U BANSKIM dvorima održava se koalicijski sastanak.

Javnosti se nakon sastanka obraćaju HDZ-ov ministar Darko Horvat i šef saborskog kluba te stranke Branko Bačić.

> PRESICU STE MOGLI PRATITI UŽIVO NA INDEXU

“Predsjednik vlade je upoznao koalicijske partnere s aktivnostima obnove. Zatim smo raspravljali i o mjerama koje poduzima Stožer civilne zaštite na sprečavanju daljnjeg širenja covida-19. Predsjednik vlade nas je izvijestio o paketu mjera kojima bi se ublažio najavljeni udar i podizanje cijene energenata", rekao je Branko Bačić.

"Bilo je riječi o popisu stanovništva te daljnjim mjerama kako bi se smanjila depopulacija stanovništva", dodao je Bačić. Kaže da je sastanak trajao tri sata te da su svi izložili ono što su imali reći. 

“Vladajuća većina je zadovoljna izvješćem predsjednika vlade. Cilj i jedan od prioriteta je kako ubrzati sanaciju prostora koji je zahvaćen potresom u Zagrebu, na Banovini i u Krapinsko-zagorskoj županiji”, rekao je.

O obnovi

Bačić je govorio o stanu Frke-Petešića, ali je Horvatu dao riječ. "Nikakve ekspresne obnove bilo nije, dogodila se ekspresna samoobnova", rekao je Horvat. “Sustanari su donijeli odluke. Država je dala suglasnost”, dodao je. 

 

Rekao je da podržava sve procese samoobnove u koje mogu suvlasnici sami krenuti, a to će im poslije refundirati država. Pozvao je građane Zagreba da u takav proces uđu sami. Objasnio je da Frka-Petešić nije bio dužan znati detalje, a riječ je o zgradi o kojoj se govorilo kao primjeru koji treba slijediti.

Vraćanje europskog novca

"Imamo više od 400 milijuna ZNS-ova i u sljedećih pet mjeseci ta će dinamika biti sve veća i veća", rekao je Horvat. Komentirao je i najave da bi Hrvatska morala vratiti novac za obnovu iz Fonda solidarnosti Europske unije.

“Oznojili smo se da bismo taj novac priskrbili Hrvatskoj i nećemo dopustiti da se i jedan euro vrati u Bruxelles”, kazao je ministar i dodao da rokovi nisu sveto pismo. Naglasio je da nikakvih odbijenice iz Bruxellesa prema Hrvatskoj nije bilo. 

"Obnova ima progres, ide svojom dinamikom, a na stolu je ugovora od preko 8.4 milijarde kuna, neki će se isključivo financirati iz Fonda solidarnosti, neki iz NPOO-a, i to ne na uštrb hrvatskih poduzetnika. Šteta u Zagrebu procijenjena je na 86 milijardi kuna, Fond solidarnosti dodijelio je Hrvatskoj 5.1 milijardu. Ono što će biti opravdani trošak financirat ćemo iz Fonda, a za sve ostalo novac moramo nabaviti sami", kaže.

Provedba obnove

Za ovaj oblik obnove treba nešto više od 40 milijardi kuna. Ponovio je da je gotovo sav administrativni posao dovršen i kreće provedba. "Bit će otvorena mogućnost da se na javne natječaje jave i građevinske tvrtke iz Europe, ako se vidi da interes za prijavu na natječaje u Hrvatskoj pada", objasnio je.

Prioritetni zadaci su mu obnova i ustrojiti efikasni sustav kako državnu imovinu staviti u pogon prihoda državnom proračunu. Bačić je na temu obnove rekao i da ministar Horvat ima potporu vladajuće većine te da nisu u potpunosti zadovoljni dinamikom i intenzitetom obnove. "Zato je Horvat zadužen da jasno predstavi koliko je nakon potresa napravljeno", kazao je.

Afera HNB, referendum...

Bačić je spominjao aferu oko HNB-a i kazao da se stvara okvir u kojemu se nekoga optužuje. "Ja mislim da postoje određeni podaci koji predstavljaju službenu tajnu i mora se znati način na koji se do njih došlo", rekao je. 

"Jako puno je u zadnje vrijeme pokušaja destabilizacije pojedinih institucija, to je više nego jasno. Svi koji u tome sudjeluju, a za to nemaju previše argumenata se mogu u tome pronaći. Posljednji pokušaj stvaranje afere oko toga je jedan od tih dokaza. Uvijek se stvori neko ozračje u kojem je već određena krivica aktera, a da se nije dočekao jedan epilog u smislu razjašnjavanja o čemu se tu radi. Radi se često o podmetanjima. Toga smo svjesni i vi ja", rekao je Bačić. 

Rekao je da se ne upušta u istraživanje otkud je krenuo taj, kako kaže, "pokušaj podmetanja". "Ja se ne upuštam u ta istraživanja, ali to primjećujem i to se vidi. Tko je dobronamjeran, to vrlo lako može iščitati. Ja nemam potrebe dodatno istraživati odakle to kreće", rekao je Bačić. 

Planira se paket mjera da se ublaže cijene. "O tome će riječi biti vrlo brzo", rekao je Bačić. Očekuje se da će potpise Most za svoju referendumsku inicijativu dostaviti 24. siječnja. 

Pročitajte više