VIDEO I FOTO Ovo je biralište u Zagrebu. Red je ogroman

DANAS se održavaju parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora. U 7 sati otvoreno je više od 6500 biračkih mjesta na kojima će se moći glasati do 19 sati, do kada je na snazi izborna šutnja.

U biračke popise upisana su 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, a bez prebivališta u njoj aktivno registriranih je 222.300 birača. 

Na biralištu u Varšavskoj ulici u Zagrebu se stvorila velika gužva. Ovdje glasaju svi koji imaju prebivalište izvan grada.

 
 
 

Podsjetimo, član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski za Hinu je istaknuo i kako birači koji na izborni dan neće biti u mjestu prebivališta, a privremeno su se upisali ili su uzeli potvrdu za glasanje, primjerice iz Osijeka za Dubrovnik, ne mogu u Dubrovniku glasati na bilo kojem biračkom mjestu, nego na posebnom. Tako je i u Zagrebu.

Red se proteže sve do Frankopanske, dakle dug je otprilike 300-400 metara.

 
 

Prvi rezultati u 21 sat

U Hrvatski sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri saborska zastupnika birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. izbornoj jedinici, koju čini cijeli svijet.

U 19 sati bit će objavljeni rezultati prvih izlaznih anketa, a u 21 sat DIP će objaviti prve izborne rezultate, koje će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebale biti obrađene tri četvrtine biračkih mjesta.

Od 19 sati će se Indexovi reporteri javljati uživo iz stožera svih važnijih stranaka i koalicija.

Pročitajte više