VIDEO Izraelski draguljari stigli na sajam u Italiju. Bijesna rulja napala policiju

Screenshot: X

Prosvjednici su se u subotu sukobili s policijom u talijanskom gradu Vicenzi nakon što su se usprotivili prisutnosti izraelskih izlagača na međunarodnom sajmu nakita. Policija je upotrijebila vodene topove protiv prosvjednika koji su bacali dimne bombe i baklje. 

Neredi su izbili nakon marša više stotina ljudi, od kojih su neki držali transparente s natpisima "Oslobodite Palestinu" i "Stop bombardiranju Gaze". Više od 1300 izlagača iz gotovo 40 zemalja izlaže na sajmu u Vicenzaoru, koji je otvoren u petak i traje do danas, prema organizatorima.

Gradonačelnik: Nema opravdanja za nasilje

Glasnogovornik je rekao za AFP kako su se sukobi dogodili nekoliko kilometara dalje i da nisu utjecali na događaj, ali je odbio dati informacije o prisutnosti Izraelaca na sajmu. Gradonačelnik Vicenze Giacomo Possamai poručio je da "nema opravdanja" za nasilje.

"Također šteti ciljevima koje tvrde da podupiru - kontradiktorno je u smislu demonstriranja za mir i prekid vatre putem nasilja", naveo je u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama. Podsjetimo, Hamas je 7. listopada pokrenuo napad na Izrael, koji je rezultirao smrću oko 1140 ljudi, većinom civila. 

Militanti su također zarobili oko 250 talaca, od kojih je oko 132, prema Izraelu, još uvijek u Gazi. Izraelci vjeruju kako je najmanje 27 talaca ubijeno. Obećavajući da će uništiti Hamas, Izrael provodi nemilosrdnu zračnu i kopnenu ofenzivu u Gazi u kojoj je ubijeno više od 25.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravstva na teritoriju kojim upravlja Hamas.

Pročitajte više