Video: Jahte optužene da onečišćuju Šibenik



GRAĐANI su u NCP marini u Šibeniku mobitelom snimili zagađivanje mora, za koje su vjerovali da je bila odgovorna jedna od privezanih jahti. Udruga za zaštitu potrošača pokušala je intervenirati kod nadležne Lučke kapetanije, ali naišla je na pretjerano velik broj problema.

Plavi val, udruga za zaštitu potrošača Šibensko-kninske županije specijalizirana za zaštitu prava turista i pravo na zdrav okoliš, dobila je 4. svibnja video snimku iz marine NCP. Na snimci se jasno vidi zagađeno more, pored jedne od privezanih jahti.

Stanovnici od smrada ne mogu spavati

"Već smo više puta dobili slične prijave o zagađivanju mora ispuštanjem otpada iz jahti izravno u more u marini NCP, crpki u Dubokoj u Šibenskom zaljevu te u Zlarinskom kanalu no do sada nismo imali dokaze - snimke poput ove. Prošlog ljeta su se stanovnici Zlarina pobunili, jer zbog zagađivanja s jahti se ponekad satima ne može ući u more. Bune se i stanovnici Šibenika, koji zbog smrada otpada ne mogu spavati", ispričala je za Index Erika Popović, predsjednica Plavog vala.

"Problemi su nastali kad smo problem pokušali prijaviti. Kad kliknete na stranicu Ministarstva mora, ne možete naći email adrese lučkih kapetanija. Stoga smo prijavu morali poslati na adresu Uprave za pomorstvo. Njima smo dostavili video snimku i zatražili hitnu intervenciju", ispričala je gospođa Popović.


Odgovor "načelnika"

Tri dana kasnije na adresu udruge je stigao odgovor o provedenoj inspekciji, koji je potpisao "Mladen Mandić, načelnik". U odgovoru je navedeno kako je proveden inspekcijski očevid, kojim nisu utvrđeni znaci onečišćenja, a u tu su svrhu priložene i fotografije.

"Kao prvo, načelnik čega? Vi ne samo da nemate email adrese lučkih kapetanija, nego ne možete ni dobiti suvisao potpisani odgovor. Nadalje, da se radilo o ozbiljnoj inspekciji, ona se ne bi zadovoljila očevidom. Jasno je da se nakon tko zna koliko sati neće golim okom vidjeti onečišćenje, more se stalno kreće. Ipak, postoje mehanizmi za provjeru onečišćenja", navodi gospođa Popović.

Pročitajte više