VIDEO Jake poplave u Australiji: Poginulo 20 ljudi, tisuće morale napustiti domove

DESECIMA tisuća stanovnika Sydneyja rečeno je da zbog snažnih poplava napuste svoje domove. U posljednja dva tjedna Novi Južni Wales (NSW) i Queensland zahvatili su jaki pljuskovi koji su prouzročili poplave u kojima je život izgubilo 20 ljudi. 

Situacija se sada pogoršala i u Sydneyju. Vlasti su danas u kanalu pronašle dva tijela: ona 67-godišnje žene i njezinog 34-godišnjeg sina. Policija je priopćila kako još uvijek traje istraga o uzroku njihove smrti, ali je napomenula da je razina vode u kanalu narasla "od visine gležnja do iznad vrata u nekoliko minuta".

Poginulo 20 ljudi

Od početka poplava poginulo je 20 ljudi. Većina onih koji su poginuli pronađeni su ili u poplavljenim kućama ili u automobilima kojima su pokušavali prijeći poplavljene ceste.

Prognostičar Ureda za meteorologiju Dean Narramore rekao je da su poplave, što manje što veće, zahvatile područje od granica Queenslanda do Victorije, što je udaljenost veća od 1555 kilometara.

"Sljedeća 24 sata, ili čak 48, bit će teški", rekao je Narramore tijekom brifinga za medije u utorak. Prognozirao je do 120 milimetara kiše diljem Sydneyja u sljedeća 24 sata, rekavši da očekuje kako će oluja trajati do srijede navečer.

Obilne kiše koje su zahvatile Sydney u nekim su predgrađima od ponedjeljka ujutro iznosile i do 200 milimetara, što je značajno iznad prosječne količine oborina za ožujak koja iznosi oko 140 milimetara. Naređena je hitna evakuacija stanovništva jugozapadnog dijela grada.

Poplavljene ceste, potopljeni automobili

Televizijske snimke prikazuju poplavljene ceste i potopljene automobile na plažama koje se nalaze na sjeveru Sydneyja. Stanovnicima nizinskih područja tog dijela rečeno je da budu spremni na evakuaciju.

Uz upozorenja o opasnostima od bujičnih poplava, vlasti su zamolile stanovnike Sydneyja, kojih taj najveći australski grad ima oko pet milijuna, da izbjegavaju nepotrebno putovanje cestama i koriste javni prijevoz. Na pojedinim su linijama zbog poplavljenih tračnica otkazani vlakovi.

Službe za hitna stanja procjenjuju da bi evakuacija mogla biti naređena za oko 60.000 ljudi u Novom Južnom Walesu te pozivaju ljude da slijede te naredbe.

Na sjeveru države, stanovnici područja koja su pogođena poplavama bore se s čišćenjem smeća i mulja, a u nekoliko gradova još uvijek nema struje ni interneta. Vlasti se boje da će dodatne kiše omesti u radu spasilačke ekipe koje pokušavaju očistiti ceste kako bi ljudima mogle dostaviti osnovne potrepštine.  

Pročitajte više