Video: Jandroković u Bruxellesu dogovorio apsolutno ništa

GORDAN JANDROKOVIĆ u Bruxellesu je održao sastanak sa šefom slovenske diplomacije Samuelom Žbogarom i europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom, ali iz izjave koju je dao po povratku u Zagreb lako se može iščitati da se pregovori oko ukidanja blokade nisu makli s mrtve točke. Podsjetimo, Rehn je nakon sastanka u priopćenju za javnost istaknuo kako je Sloveniji i Hrvatskoj predstavio prijedlog kompromisnog rješenja graničnog pitanja i nastavka pregovora između Hrvatske i Eu, ali nije specificirao o kakvom se kompromisu radi. Rehn uskoro očekuje odgovor obje strane, ali ukidanju blokade se zasad, kako se čini, ne treba nadati.

Jandroković također nije želio otkriti detalje Rehnovog "kompromisnog rješenja", ali istaknuo je kako Hrvatska i dalje ostaje pri svom. "Naša je pozicija nepromijenjena", kaže Jandroković objašnjavajući kako će Hrvatska ustrajati na odvajanju pregovaračkog procesa s EU od rješavanja graničnog pitanja. "Također inzistiramo na trenutnoj deblokadi pregovora i rješavanju graničnog pitanja na Međunarodnom sudu pravde u Haagu", kazao je Jandroković na konferenciji za novinare.

Hrvatska će idućih dana obaviti pomnu analizu Rehnovog prijedloga i pri tom se konzultirati s međunarodnim pravnicima, te se odgovor očekuje sljedeći tjedan, kada će se Jandroković opet sastati sa Žbogarom i Rehnom. Jandroković je također kazao kako su se u Bruxellesu vodili razgovori o potpisivanju zajedničke izjave kojom bi Hrvatska i Slovenija pristale da dokumenti nastali nakon nezavisnosti ne mogu prejudicirati granicu. "S naše strane bi potpisivanje te izjave bilo dovoljno da se blokada ukloni", kazao je Jandroković i dodao kako trenutno "razmišljaju o načinu na koji bi ona bila potpisana".

Svoje impresije o sastanku iznio je i Borut Pahor na sjednici slovenske Vlade kazavši kako je "došlo do pomaka u intenzitetu konzultacija" Slovenije i Hrvatske s Rehnom, što u prijevodu znači da Žbogar i Jandroković češće putuju u Bruxelles, ali konkretne rezultate i dalje ne vidimo.

P.V.
Foto: Index

Pročitajte više