VIDEO Ovo je Anđela, imala je 2% šanse da preživi. Spasili je liječnici iz Klaićeve

Foto: Index

LIJEČNICI i medicinsko osoblje Klinike za dječje bolesti Zagreb spasili su život šestogodišnjoj djevojčici Anđeli, koja je nesretno stradala u padu s traktora te imala minimalne šanse za preživljavanje. Samo dva posto su bile njene šanse, a danas je iz Klaićeve izašla kao zdrava djevojčica. 

Pogledajte predstavljanje velikog uspjeha hrvatskih liječnika iz Klaićeve.

"Sam ju je Bog sačuvao da preživi, ostalo su sve liječnici učinili, bilo je jako teško. Liječnici su je spasili. Idemo sad doma bratu i drugarima", rekla je majka Dragana i zahvalila liječnicima i udruzi koja im je pomogla za smještaj. 

Anđela: Prvo ću se igrati kad dođem doma

 

Rekla je da ni u jednom trenu nisu gubili nadu. 

"Sad ću se prvo igrati kad dođem doma. Jako su mi falili brat i tata", rekla je mala Anđela.

Stjepan Višnjić, predstojnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike za dječje bolesti, predstavio je uspjeh hrvatskih liječničkih timova u spašavanju djevojčice.

"Bila je bez pulsa i tlaka" 

"Ovo zavrjeđuje pažnju. Tog 25.7. je bila teška nesreća, djevojčica iz Bosanskog Broda koja je imala tešku nesreću. Prvo je došla u bolnicu u Slavonski Brod. Zatim su je doveli k nama. Imala je tešku ugrozu. Nije mogla disati, 20 dana je bila na respiratoru, imala je oštećenja urotrakta, kože, abdomena, reproduktivnog trakta. Liječenje u tri faze. Reanimirali smo je i stabilizirali. Imala je ozbiljno oštećena pluća i smrskanu zdjelicu. Pokrili smo joj kožu umjetnim pokrovom. 6.8. procijenili smo da možemo u fazu rekonstrukcije", kazao je Višnjić. 

Presadili su joj kožu 9.8. Imala je rekonstrukciju međice kako bi se mogla rekonstruirati zdjelica. To ne bi mogli, kažu, da nije bila na mehaničkoj ventilaciji.

 

Pomagali i liječnici iz drugih bolnica

Liječnicima Klaićeve u tome su pomogli liječnici iz Dubrave. 

Nakon te druge faze dijete je bilo slobodno od infekcije i krenuli su u daljnje liječenje. 

Morali su napraviti rekonstrukciju probavnog trakta, rekonstruirali su sve abdominalne organe. 

"Imala je 16 velikih operacija, sudjelovalo je 12 kirurga. Liječnici iz Klaićeve, Traume, Dubrave i Merkura sudjelovali su u njenom liječenju. U trenu ozljede imala je 20 kg, bez pulsa i tlaka. Brojne otvorene rane i frakture, 98 posto smrtnosti." 

Djevojčica Anđela je prilikom zaprimanja u bolnicu u srpnju 2021. godine imala minimalne šanse za preživljavanje uslijed teških oštećenja i ozljeda čak šest organskih sustava, a danas se otpušta iz bolnice kao zdrava, pokretna i funkcionalna djevojčica.

Roić: Djevojčica je iz BiH, zvao me ministar 

Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, izjavio je da se radi o izuzetnom medicinskom uspjehu i pobjedi humanosti i nesebične pomoći djevojčici koja je strana državljanka.

"Zvao me ministar vezano za pomoć djevojčici, proces liječenja je bio izuzetno težak i kompleksan. Bila je potrebna i pomoć liječnika iz drugih ustanova", rekao je Roić i spomenuo projekt buduće dječje nacionalne bolnice.

Naveo je kako je on potreban za ovakve i sve buduće slučajeve.

Pročitajte više