Kod Splita spaljivali granje pa skoro izazvali požar. Čovjeku umalo izgorjela kuća

VATROGASCI DVD-a Žrnovnica kod Splita su s četvrtka na petak u 2:30 dobili dojavu o požaru u Žrnovnici, na Barbarića prilazu.

Dalmacija danas doznaje iz Županijskog vatrogasnog centra da se radilo o dogašivanju požara nakon kontroliranog spaljivanja granja, ali da bi došlo do ogromnog požara da se nije reagiralo na vrijeme. To je potvrdio Tomislav Mihanović Šala, zapovjednik DVD-a Žrnovnica.

 
"Noćas smo imali intervenciju na predjelu Barbarića. Netko je preko dana palio granje, nije adekvatno sanirao i, kada se digao vjetar, to se proširilo. Vjetar je to rasplamsao i, da se nije djelovalo na vrijeme, moglo je doći do katastrofalnog požara", rekao je Mihanović za portal Dalmacija danas.

Čovjeku skoro izgorjela kuća

Stanovnik Barbarića noćas je spašavao susjedovu kuću te je potvrdio da je zaista moglo doći do požara velikih razmjera.

"Jučer popodne čistili su svoju parcelu od suhog granja i sve to zapalili, ali očito nisu ugasili kako treba. Noćas u 2:30 sam morao zvati 112 i vatrogasce da dođu gasiti požar, a dok su oni došli, nas par je već gasilo požar kako smo najbolje znali da ne izgori kuća susjedu jer je požar jako brzo došao do njegove kuće. Mogla je nastati katastrofa. Još uvijek sam pod dojmom", rekao je muškarac za Dalmaciju danas.

Apel vatrogasaca

Vatrogasni zapovjednik poziva na oprez pri spaljivanju biljnog otpada te savjetuje da se taj otpad ne spaljuje, već kompostira. Ako se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, potrebno je da postupaju sukladno odlukama.

"Vrijeme je suho, ljudi su počeli raditi u poljima. Sinoćnji požar otvorenog prostora koji je nastao neodgovornim spaljivanjem lokaliziran je po jakoj buri, na svu sreću. Naš savjet je da se sve što se može kompostirati kompostira, a nešto što baš treba spaljivati, treba se raditi na odgovarajući način.

Apeliramo na ljude da prate vremensku prognozu i odgode spaljivanje ako su vremenski uvjeti nepovoljni. Isto tako, prije svakog loženja vatre na otvorenom dužni su prijaviti to nadležnoj vatrogasnoj postrojbi i dobiti odobrenje za spaljivanje te osigurati dovoljne količine vode da se to sanira do kraja da ne dođe ponovnih potpaljivanja", rekao je Mihanović za Dalmaciju danas.

 

Pročitajte više