VIDEO Kupovali smo u prvom hrvatskom dućanu bez blagajni i prodavača

Foto: Index

Danas je otvoren prvi Konzum smart, trgovina u kojoj nema blagajni niti djelatnika, a iz Konzuma ističu kako se radi o prvoj takvoj trgovini u regiji. Prvi smo kupovali u toj trgovini, a naišli smo i na manje probleme.

Konzum smart otvoren je na adresi Kurelčeva 1 u Zagrebu. Kupnja se vrši preko mobilne aplikacije pa tako kupci trebaju skinuti Konzumovu aplikaciju, ulogirati se u Konzum smart i unijeti karticu za plaćanje. Pri ulasku u trgovinu aplikacija generira QR kod za ulaz koji se skenira na ulaznoj rampi. Ako je kod uspješno skeniran, rampa počne svijetliti zelenim svjetlom i otvara se.

Pri ulasku se plaća polog od 50 eura

U prodavaonici nema blagajni niti zaposlenika. Nakon što smo izabrali proizvode s polica uputili smo se prema izlazu, a izlazna rampa ponovo se zazelenila i propustila nas. Plaćanje kupljenih artikala automatski se provodi putem računa debitne ili kreditne kartice koju ste unijeli u aplikaciju, a račun bi trebao stići u aplikaciju i na e-mail.

 

Treba naglasiti da u prodavaonicu ne možete ući ako nemate 50 eura na računu kartice koju ste unijeli u aplikaciju. Naime, pri skeniranju QR koda na ulasku iznos od 50 eura automatski vam se skida s računa, a trebao bi biti vraćen nakon izlaska iz trgovine. Iz Konzuma objašnjavaju da je to svojevrsno osiguranje od potencijalne štete ili krađe koju bi kupac mogao uzrokovati te da se taj iznos vraća na račun nakon izlaska iz trgovine.

Nakon više od sat vremena nismo dobili polog ni račun

Iz Konzuma nisu specificirali u kojem točno vremenskom roku vraćaju kupcima taj iznos na račun, a mi ga sat vremena nakon kupnje još uvijek nismo dobili. Nismo dobili niti račun, koji nam je trebao stići na mail i u aplikaciju, a nije nam stigla niti obavijest o kupovini, koja je također predviđena za mobilne uređaje.

Kontaktirali smo Konzum i pitali ih očekuju li takve probleme pri kupovini, a oni su nas uvjeravali da je do poteškoća došlo jer je prvi dan i u prodavaonici se našlo više ljudi. Što se tiče vraćanja pologa, iz Konzuma objašnjavaju da to sve ovisi o bankama čiji su klijenti kupci u smart trgovini. Tako će neke banke brže vratiti polog na račun, dok primjerice za Zagrebačku banku to ide sporije, u što smo se uvjerili sami.

Sve o detaljima kupnje, kao i o pologu i uvjetima njegovog vraćanja, piše u podužim "Uvjetima korištenja" koje korisnik treba prihvatiti prije nego što se ulogira u aplikaciju, tako da savjetujemo da ih dobro pročitate.

Iako smo naišli na par poteškoća, nismo dobili račun i pokazalo se da moramo duže čekati na povrat pologa, iskustvo kupovine bilo je zanimljivo. Najveća prednost definitivno je to da nema čekanja na blagajni. Iz trgovine smo izašli jako brzo što je zaista idealno za situacije u kojima ste u žurbi i želite nešto brzinski uzeti iz dućana.

Nedjeljom kao i ostale trgovine

Iako u Konzum smart prodavaonici nema blagajnika, u njoj ipak rade djelatnici koji pune police. Iz Konzuma kažu kako je u svakom trenutku rada trgovine u njoj barem jedan djelatnik, zbog čega i ona potpada pod vladin zakon o neradnim nedjeljama i blagdanima.

Trgovina će biti otvorena od ponedjeljka do subote između 8 i 21 sat, a radnim će nedjeljama raditi od 8 do 13 sati. Do kraja ove godine svaka će nedjelja biti radna.

Na pitanje planiraju li otvoriti još smart prodavaonica, iz Konzuma kažu da u ovom trenutku nemaju takvih planova. "Ovo je izuzetno napredna tehnologija čiji je trošak jako visok. Otvaranjem ove prodavaonice htjeli smo pokazati da smo inovator i prvi na tržištu. Što se tiče budućnosti, vidjet ćemo kako će stvari funkcionirati s ovom prodavaonicom, pogotovo u vremenu kada je veći priljev turista kojima je ona i najzanimljivija", kažu.

Pročitajte više