VIDEO Ljudi dronovima snimali strašan požar u Dalmaciji, vatrogasci odmah reagirali

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

IZ DOBROVOLJNOG vatrogasnog društva Hvar su se požalili kako građani korištenjem dronova ometaju rad protupožarnih zrakoplova. "Danas prilikom gašenja požara kod Grebaštice uočeni su dronovi koji ometaju rad protupožarnih zrakoplova. Zabranjeno je korištenje dronova prilikom gašenja iz zraka jer time ugrožavate sigurnost zrakoplova koji vas zbog dima sigurno ne bi primijetili", oglasili su se putem Facebooka.

"Ako vi letite, mi ne možemo"

"Dron je zrakoplov i na njega se primjenjuje zračno pravo. Kršenja propisa su zakonski kažnjiva. Nipošto nemojte letjeti blizu mjesta na kojima se odvija intervencija. Nipošto nemojte letjeti blizu zrakoplova, zračnih luka i helidroma. Ako vi letite, mi ne možemo", poslali su jasnu poruku u videu. 

Inače, Hrvatska vatrogasna zajednica već je ranije apelirala na građane da vatrogascima ne otežavaju gašenje, a sebe ne dovode u opasnost kako bi požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali. Također, ponovili su da je zabranjeno korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova jer se time izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga.
 

Pročitajte više